ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΖΗΡΕΙΑ : ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ

 


H πλειοψηφία των "αντι-αιολικών" κινημάτων όπως συνηθίζεται να αναφέρονται απέχουν πολύ από τη NIMBY (not in my backyard) λογική όπως πολύ συχνά τους προσάπτεται. Στην πραγματικότητα, τα κινήματα αυτά αντιδρούν απέναντι στον εδώ και χρόνια προβληματικό χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα μας καθώς και στον γενικότερο "ολέθριο ενεργειακό σχεδιασμό" με βασικό γνώμονα την κερδοφορία των γνωστών κατασκευαστικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στον τομέα και όχι την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα ελλιπή κριτήρια χωροθέτησης, οι πρόχειρες (copy-paste) Mελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και η απουσία σοβαρής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς δύναται να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα περισσότερα και δισεπίλυτα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι η μείωση της βιοποικιλότητας, αποτελεί έναν κίνδυνο ισάξιο της κλιματικής αλλαγής και ένας βασικός παράγοντας που την επιταχύνει είναι η συνεχής αλλαγή χρήσεων γης.

Η Ζήρεια, το ψηλότερο βουνό της Κορινθίας δέχεται τα τελευταία συνεχώς εντεινόμενες πιέσεις από το ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι πυρκαγιές, η διάνοιξη πλήθους δασικών δρόμων, η λαθροθηρία, οι παράνομες χωματερές και πολλές άλλες δραστηριότητες αποτελούν πληγή για τον ορεινό όγκο. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές για την ορνιθοπανίδα στη χώρα μας και έναν βοτανικό παράδεισο. Τα χωρία της Ζήρειας είναι πολλά και ζωντανά και ζουν από παραδοσιακές γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες καθώς και από τον ήπιο φυσιολατρικό τουρισμό.

Οι 21 ανεμογεννητριες ισχύως 48 MW στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας καθώς και τα συνοδά τους έργα έρχονται να διαταράξουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, οποιαδήποτε κίνηση γίνεται για την περεταιρω προστασία του βουνού καθώς και την προσπάθεια των ανθρώπων του να παραμείνουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη σκιά του.

Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε το τελευταίο διαμάντι της Κορινθίας. Τη Ζήρεια ή όλοι μαζί θα τη σώσουμε ή όλοι μαζί θα τη χάσουμε. Και θα την χάσουν και όλες οι μελλοντικές γενιές οι οποίες δεν θα δουν ποτέ το ίδιο βουνό το οποίο ζήσαμε και αγαπήσαμε εμείς.

#save_ziria