Έφτασε το 5,4 ο πληθωρισμός το Μάιο!!

thumb
Στο 5,4%, τιμή που αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1997, ανήλθε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Μάιο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση 0,5%, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2010, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,8%, έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 09 – Μαΐου 10, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 08 – Μαΐου 09, παρουσίασε αύξηση 2,3%, έναντι αύξησης 2,8%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Αναλυτικότερα, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 5,4% προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 16,9% της ομάδας ‘Αλκοολούχα ποτά και καπνός’, λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.
β) Κατά 2,4% της ομάδας ‘Ένδυση και υπόδηση’, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
γ) Κατά 7,8% της ομάδας ‘Στέγαση’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.
δ) Κατά 1,4% της ομάδας ‘Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των οικιακών συσκευών.
ε) Κατά 2,5% της ομάδας ‘Υγεία’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.
στ) Κατά 20,3% της ομάδας ‘Μεταφορές’, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.
ζ) Κατά 3,7% της ομάδας ‘Επικοινωνίες’, λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας.
η) Κατά 0,7% της ομάδας ‘Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής – άνθη - κατοικίδια ζώα, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Από την άλλη, μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
θ) Κατά 3,0% της ομάδας ‘Εκπαίδευση’, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.
ι) Κατά 3,2% της ομάδας ‘Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών : φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά, κυλικεία.
ια) Κατά 5,1% της ομάδας ‘Άλλα αγαθά και υπηρεσίες’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων-ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δίκυκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.
2. Από τη μείωση του δείκτη :
Κατά 1,1% της ομάδας ‘Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά’, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη : ελαιόλαδο, γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη : δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.

αναδημοσίευση από το "ποντίκι"