Λίγο πριν τις κάλπες...σκέψεις και διλήμματα!!


Μερικές σκέψεις μου 5 ημέρες πριν τις κρίσιμες (από την συγκυρία) δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και γιατί όχι μια αφορμή για έναν ακόμη προβληματισμό σας, για το τι σημαίνει για εσάς η ψήφος της Κυριακής.
Στην πάνω από μισό αιώνα ζωή μου, ευτύχησα να μην έχω μετανιώσει ποτέ για την επιλογή μου σε κάθε είδους εκλογές, χωρίς να είμαι βέβαια πάντα ευχαριστημένος και από τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών, που συνήθως ήταν αντίθετα η έδιναν τις νίκες και τις πλειοψηφίες σε επιλογές αντίθετες από τις δικές μου. Αυτό όμως που πάντα είχα σαν ηθική ανταμοιβή και ψυχολογικό πλεονέκτημα , ήταν ότι ποτέ μου δεν ήρθα σε ρήξη με τον εαυτό μου και πάντα τα είχα καλά με την συνείδηση μου, γιατί έκανα συνειδητά ότι έκανα, γιατί πάνω απ΄  όλα έβαζα στη σκέψη μου το κοινό συμφέρον και όχι το ατομικό, γιατί δεν υπέκυπτα σε κανενός είδους διλλήματα και εκβιασμούς, γιατί σκεπτόμουν πάντα το μέλλον και την πρόοδο .
Κάθε εκλογική διαδικασία είναι μια πολιτική πράξη, που παράγει πολιτικό έργο, είτε πρόκειται για εκλογή βουλευτών, είτε πρόκειται για εκλογή δημοτικών συμβούλων και δημάρχων, είτε πρόκειται για εκλογή συνδικαλιστών σε κάποιο σωματείο.
Μπορώ να πω, πως ειδικά αυτές οι εκλογές είναι κατ εξοχήν πολιτικές γιατί καλούνται οι πολίτες να συνδυάσουν στη σκέψη τους  και την τελική τους απόφαση, πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα στη ζωή τους και τα οποία θα επηρεαστούν θετικά η αρνητικά, και από τη δική του ψήφο, και από το τελικό αποτέλεσμα αυτών των εκλογών.
Πολλά ακούστηκαν, ακούγονται και θα ακουστούν ακόμα, για τον τρόπο σκέψης  το σκεπτικό και τα κριτήρια που πρέπει να έχουν οι πολίτες στις επιλογές τους. Πολλοί ανέλαβαν να νουθετήσουν, αλλά και να εκβιάσουν, θέτοντας το ένα η το άλλο δίλημμα.
Εγώ θα ήθελα αντίθετα να κάνω μια αναφορά στον εαυτό μου, να γράψω όχι πως πρέπει να σκέπτονται οι άλλοι, αλλά το πώς σκέπτομαι και ενεργώ εγώ, θέτοντας βέβαια σε δημόσια κρίση αυτή την αναφορά, προσδοκώντας να βάλω μια επιπλέον πινελιά σκέψης και προβληματισμού στον  πολίτη που θα διαβάσει αυτές τις γραμμές.
Η δική μου μέθοδος για να αντιμετωπίζω τα σύνθετα και πολλά προβλήματα, είναι ψύχραιμα να τα ιεραρχώ με βάση τι είναι πιο σοβαρό, επείγον και κύριο κάθε φορά, και να επικεντρώνω όλη μου την ενέργεια πρώτα στη λύση του κύριου με βάση την ιεράρχηση που έχω κάνει, κατόπιν του δευτερεύοντος και ούτω καθεξής. Ιδανικό βέβαια είναι να μπορέσω να συνδυάσω τη σκέψη μου και να δώσω απαντήσεις  ταυτόχρονα για περισσότερα προβλήματα που με απασχολούν.
Την Κυριακή λοιπόν καλούμαι να ψηφήσω για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, μέσα από ένα νέο σχήμα που πρόεκυψε  με τον «Καλλικράτη». Όμως εγώ , όπως και η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών, ταυτόχρονα βιώνω τα αποτελέσματα μιας οικονομικής κρίσης, πρωτόγνωρης μεταπολεμικά, η οποία ξέρω ότι είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, που διακυβέρνησαν τη χώρα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αυτά τα κόμματα όμως σήμερα, χρησιμοποιώντας το τρικ της πολιτικής αναλγησίας, σαν να έπεσαν με αλεξίπτωτο χθες στην Ελλάδα, έρχονται και κάνουν μόνο διαπιστώσεις για την σημερινή τραγική κατάσταση της χώρας, ξεχνώντας  το πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ , με ποιες πολιτικές και με ποια πρόσωπα , αποποιούμενοι και αποσιωπώντας φυσικά τις τεράστιες ευθύνες των κομμάτων τους αλλά και των ιδίων που σαν υπουργοί αυτών των κυβερνήσεων είχαν.
Σήμερα αλλάζουν προσωπείο, ρίχνουν μαύρη πέτρα στο χθες, χρίζουν κομματικά τους στελέχη σε υποψήφιους «ανεξάρτητους» δημάρχους, και έρχονται με την ίδια διεφθαρμένη λογική, με τις ίδιες δοκιμασμένες πολιτικές και τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα να μου ζητήσουν , να τους δώσω  εντολή να συνεχίσουν την ίδια πολιτική που μας οδήγησε μέχρι εδώ!!
Ε….ΟΧΙ. Εγώ δεν θα τσιμπήσω,  όσα διλλήματα και εκβιασμούς να μου απευθύνουν, ξέρω ποιος έχει την ευθύνη γι αυτό που μου συμβαίνει και τουλάχιστον δεν θα τον επιλέξω.
ΔΕΝ ψηφίζω γενικά και αόριστα, πρόσωπα η προσωπικότητες για δημάρχους και περιφερειάρχες. Ψηφίζω  πρόσωπα και προσωπικότητες , που είναι πολιτικοποιημένοι ενεργοί,  τίμιοι , δοκιμασμένοι στην πράξη και στη ζωή και όχι στη θεωρία και στα λόγια, άνθρωποι πάνω από όλα με την κυριολεξία της λέξης και όχι οι απάνθρωποι , αχυράνθρωποι, και πιόνια της εκάστοτε κυρίαρχης πολιτικής.
Ευτύχησα στον νέο Δήμο που προέκυψε από τον Καλλικράτη, και του οποίου είμαι δημότης, να υπάρχει ήδη από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων, μια πραγματικά ανεξάρτητη και αυτόνομη από κόμματα, κίνηση πολιτών, ενεργών, πολιτικοποιημένων, κομματικά ενταγμένων η όχι, σε κάποιο κόμμα, που όμως έχουν μάθει να συζητούν να συνδιαλέγονται και να δρουν μετακομματικά, για  έναν συγκεκριμένο στόχο που αφορά τη νέα τους διευρυμένη πόλη, τη ζωή και τα προβλήματα των ανθρώπων της, την αρμονική και αειφόρο ανάπτυξη και συμβίωση περιβάλλοντος και ανθρώπων. Σε αυτή  τη προσπάθεια λοιπόν συμμετέχω και εγώ ενεργά, με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο και την ψήφο μου.
Όσο για την πιο «στενή»  πολιτική μου έκφραση έχω κάθε περιθώριο να την εκφράσω μέσα από την επιλογή μου για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.