ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΙΚΑ! ΜΕΙΩΣΗ 13% ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΕΙ ΥΦΕΣΗ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Τα αδιέξοδα της πολιτικής του Μνημονίου οδηγούν σε κατάρρευση τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς η ύφεση που παράγουν οδηγεί σε έκρηξη της ανεργίας, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα από τα ταμεία ασφάλισης, την ώρα που η κυβέρνηση δε δείχνει την ικανότητα, ενδεχομένως ούτε και τη βούληση, να ελέγξει τη μαύρη τρύπα της εισφοροδιαφυγής.  . Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Πειραιά και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης ομολόγησε πως τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από ασφαλιστικές εισφορές ήταν 2.022.406.116 το πρώτο δίμηνο του 2010 και μόλις 1.695.122.527 το πρώτο δίμηνο του 2011, γεγονός που μεταφράζεται σε συρρίκνωση των εσόδων του σε ποσοστό 13%.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι οποίες από τα 430.295.953 ευρώ του πρώτου διμήνου του 2010 μειώθηκαν σε 423,330,160 ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2011.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα σε ότι αφορά τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα φτάσουν κοντά στο 12,5 δις. στο σύνολο του έτους όταν μόνο για τις συντάξεις απαιτούνται 11 δις. με όσα χρήματα απομένουν να μη φτάνουν ούτε για την μισθοδοσία του προσωπικού του ΙΚΑ και σίγουρα όχι για τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά ούτε για να μπορέσει το ΙΚΑ να καταβάλλει τις υποχρεώσεις του(μέσω των αλληλόχρεων λογαριασμών) στον ΟΑΕΔ, την Εργατική Εστία και την Εργατική κατοικία, τα συσσωρευμένα χρέη των οποίων φτάνουν τα 6 δις. €.
Στο ίδιο περίπου ταμειακό αδιέξοδο οδηγείται επίσης και ο ΟΑΕΕ, ενώ το επικουρικό του Δημοσίου(ΤΕΑΔΥ) παρακρατεί τις εισφορές προς το Πρόνοιας(εφάπαξ) του Δημοσίου(προκειμένου να πληρώσει συντάξεις) με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η θέση του τελευταίου, το οποίο δεν μπορεί να δώσει τα εφάπαξ σε 36.000 συνταξιούχους του δημοσίου (1,7 δις. Το οικονομικό άνοιγμα).
Τα προηγούμενα παραδείγματα είναι  απόρροια:
1) της μείωσης των εργαζόμενων-ασφαλισμένων (250.000 το τελευταίο 18μηνο στο ΙΚΑ)
2.της μείωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, (περισσότερο από 25%)
3.της μείωσης των μισθών των ΔΕΚΟ (περισσότερο από 20%)
4.της μείωσης των μισθών του ιδιωτικού τομέα ( 6% περίπου) και
5.της κατάρρευσης των εισπρακτικών μηχανισμών των ταμείων.
Με άλλα λόγια είναι απόρροια των επιλογών της κυβέρνησης και της Τρόϊκα και δεν πρέπει να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που δεν έχουν καμία ευθύνη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΚΡΑ