Η συνέντευξη τύπου ΠΣΕΕΠ και Συνδικάτων Ενέργειας



Πολλά και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία δόθηκαν στην  κοινή συνέντευξη τύπου του  Σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ),της  Ομοσπονδίας εργαζομένων στα πετρελαιοειδή , διυλιστήρια και χημική βιομηχανία (ΠΟΕΠΔΧΒ),της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ενέργειας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενέργειας.
Σταχυολογώντας τα πιο κύρια από αυτά θα σταθούμε στα εξής:
Τα ΕΛΠΕ δαπάνησαν για το 2009 και το 2010 από 2.400.000 ευρώ για να συντηρήσουν τα ΜΜΕ την εικόνα που "επιθυμεί" η διοίκηση να έχουν, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν δαπανήσει πάνω από 4.000.000 ευρώ στα ΜΜΕ  για να κατασυκοφαντήσουν τους εργαζόμενους  ότι δήθεν αμείβονται όλοι τους με μισθούς σεΐχη!!

Το προσδόκιμο ζωής για τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ μετά την συνταξιοδότηση έχει κατέβει στα 7 χρονια!!

 Άστοχες επενδυτικές ενέργειες ζημίωσαν τα ΕΛΠΕ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όπως η αγορά της BP, που πλήρωσε πανάκριβα  για 1200 πρατήρια, ενώ θα λειτουργήσουν μόνο τα 800 !!Επίσης η διοίκηση αγόρασε 2 μεταχειρισμένα πλοία από εταιρεία του Μελισανίδη προς 26 εκ.ευρώ όταν ο ίδιος πριν 2 χρονια τα είχε πληρώσει 12 εκ. δολάρια!!

Οι μισθοί των στελεχών της εταιρείας ξεπερνούν κατά πολύ τον μισθό του πρωθυπουργού !! Κωστόπουλος 238.000 ευρώ τον χρόνο, Γιαννίτσης 170.000, Βακιρλής 170.000,Ψυχογιός 167.000 ενώ μεγαλοστελέχη που έφυγαν πρόσφατα πήραν αποζημιώσεις έως και 1.500.000 ευρώ!!

Στα ΕΛΠΕ υπάρχουν 180 διευθυντές (μεταξύ τους 2 πρώην υπουργοί) πολλοί από τους οποίους έχουν στην διεύθυνσή τους μόνο τον ....εαυτό τους!! Από αυτούς η τεράστια πλειοψηφία προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο και είναι άσχετοι με μια επιχείρηση όπως τα διυλιστήρια!! Όλοι αυτοί, πέρα από το μισθό τους, κάνουν χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων, χρυσών καρτών,κ.λ.π...!!

Οι εργαζόμενοι είναι κάθετα κατά των υπερωριών και υπέρ των προσλήψεων για να καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες. Οι υπερωρίες είναι επιλογή της διοίκησης γιατί της κοστίζει πολύ πιο φθηνά η εργατική δύναμη, αλλά ετσι  τους κατηγορεί σαν υψηλόμισθους θέλοντας παράλληλα να μειώσει όχι τις υπερωρίες αλλά τον μισθό τους!!
 

Από τους συνδικαλιστές του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού συνδικάτου ενέργειας υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, είναι εκ των πραγμάτων από τους καλύτερα αμειβόμενους, γιατί δουλεύουν σε ανθυγιεινή και επικίνδυνη εργασία σε βάρδιες, έχουν υψηλή εξειδίκευση και ευθύνη. Ειδικά στη Γερμανία οι μισθοί των Γερμανών εργαζομένων στα διυλιστήρια,  είναι διπλάσιοι από αυτούς των ΕΛΠΕ.
Μετά από όλα αυτά οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ζητώντας την
υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την κατάργηση των υπερωριών με προσλήψεις νέων ανέργων.