Κείμενο της Ανοιχτής συνέλευσης πλατείας "Περιβολάκια" ενάντια στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών



Η λιτότητα αποτελεί πλέον το ευαγγέλιο για την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε όλους τους τομείς που εφαρμόζεται η αποκαλούμενη ανάπτυξη. Σύμφωνα όμως με τα μέχρι τώρα δεδομένα η πολιτική λιτότητας εφαρμόζεται με κύριο στόχο να πλήξει σύσσωμη την κοινωνία και την οργανικότητά μας. Εφόσον ο κοινωνικός ελληνικός ιστός πλήττεται, αναπόφευκτα αυτό συνοδεύεται και από τα τεράστια πλήγματα σε βάρος του περιβάλλοντος κόσμου (πανίδας και χλωρίδας). 
Η πρόσφατη μελέτη-πρόταση του ΥΠΕΚΑ σχετικά με την αναπροσαρμογή-ανάπτυξη των υφιστάμενων και μελλούμενων ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της ανάλγητης και βίαιης εξουσιαστικής πολιτικής που ακολουθούν εδώ και δεκαετίες τα δύο αστικά κόμματα εξουσίας. Ήδη από το 2006 μεθοδεύεται ο άγριος τρόπος έμμεσης πλην σαφούς καταστροφής των υδάτινων πόρων της χώρας και δη στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Αδιαφορώντας για την κοινωνική βιωσιμότητα, το κράτος μεθοδεύει -επαληθεύοντας εαυτό- την επιχειρισιακή βιωσιμότητα μέσω της «αειφόρου» ανάπτυξης καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις για την ικανοποίηση των πραγματικών, όπως αποκαλεί, λαϊκών αναγκών. 
Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί εφαρμογή τής Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. και δίχως άλλο αποδεικνύει την αγαστή συνεργασία του κράτους με τους (λίγους και) μεγάλους αλιευτικούς-ιχθυοκαλλιεργητικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης αποκρατικοποίησης του εθνικού φυσικού πλούτου, η κυβέρνηση επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής θαλάσσιας έκτασης και της στεριάς, καθώς μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως σε μία ακτίνα 1000 μέτρων από τις χερσαίες εγκαταστάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών θα απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφο Δ, επιτρέπεται η λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε ευρύτερες περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας και ευαισθησίας (Natura 2000, Θαλάσσια Πάρκα και τοπία Φυσικού Κάλλους), τη στιγμή που δεν ελέγχεται η νομιμότητα των ήδη υπαρχουσών.
Επιπλέον, μια νέα έρευνα του Παγκόσμιου Κέντρου Αλιευμάτων και του Διεθνούς Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος, αφού εξέτασε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των βασικών συστημάτων ιχθυοκαλλιέργειας που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, κατέληξε σε ένα από τα πλέον σημαντικά πορίσματα, ήτοι ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των ιχθυοκαλλιεργειών ποικίλλει δραματικά ανάλογα με τη χώρα, την περιοχή και το ακολουθούμενο σύστημα παραγωγής. Αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι η χώρα μας παράγει το 50% των ψαριών στη Μεσόγειο (σημ.: το προϊόν ιχθυοκαλλιέργειας καταλαμβάνει σταθερά την 2η θέση στο σύνολο των Ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων), με αποτέλεσμα να κατέχει την πρώτη θέση αναφορικά στη παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου έχοντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο όγκο εξαγωγών, κατανοούμε το "χαρακτηριστικά αχαρακτήριστο" περιβαλλοντικό πλήγμα που θα υποστεί ο ήδη επιβαρυμένος θαλάσσιος και παράκτιος χώρος της Ελλάδας.
Αν η παραθαλάσσια περιοχή της Αργολίδας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, η περιοχή της παραθαλάσσιας Κορινθίας από την πλευρά του Σαρωνικού κόλπου κατέχει το 80% του συνολικού προβλήματος. Η μόλυνση της θάλασσας από τα φάρμακα, τις τροφές και τα χημικά καθαριστικά των κλωβών εύλογα θα καταστήσει τις ακτές ακατάλληλες για κολύμβηση, με τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότατων ασθενειών πλέον να μην ελλοχεύει, τουναντίον να επιπλέει, και εν τέλει θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής χιλιάδων Κορίνθιων και επισκεπτών-παραθεριστών. 
Ως εκ τούτου, εμείς ως Ανοιχτή Συνέλευση Πλατείας Περιβολάκια αναλογιζόμενοι την ύπαρξή μας πρωτίστως ως οργανική και κατόπιν ως κοινωνική και παράλληλα αποδεχόμενοι το γεγονός ότι το περιβάλλον δεν είναι παθητικό και δεν πρέπει να αντανακλά την εργαλειακή και ιεραρχική κυριαρχία του ανθρώπου στον άνθρωπο, 
- ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τη συγκεκριμένη εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε.
- ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ σε κάθε μορφής αγώνα δήμων, κοινοτήτων αλιέων και φορέων σε ολόκληρη την ελλαδική επικράτεια
- ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ
-  ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

                                                             ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ