Η Παναγιά του Στείρι, συντήρηση του ναού του 11ου αιώνα.

Λίγα χιλιόμετρα Βόρεια του Κόρφου συναντάται το παμπάλαιο ξωκλήσι της Παναγίας του Στείρι, κάποτε ναός ενός μοναστηριού, πιθανότατα του 11ου αιώνα.

Από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα κυριαρχεί στην αρχιτεκτονική των ναών ο τύπος του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με οκταγωνικό τρούλο. Έτσι, στη θέση παλαιοχριστιανικού ναού στο ακρωτήριο Στείρι χτίζεται ο ναός αφιερωμένος στην Παναγία, τυπικό δείγμα του αρχιτεκτονικού τύπου της εποχής. Ο οκταγωνικός τρούλος φέρει στις ακμές του μαρμάρινους κίονες και έχει οκτώ μαρμάρινα τοξωτά γείσα.
,


Οι τοίχοι του ναού, που διατηρείται ικανοποιητικά, καλύπτονται από τοιχογραφίες μέτριας τέχνης του 1668, έργο του ιερομόναχου Θεοδούλου Κακαβά.

Υπάρχουν ακόμα εκεί, τα ερείπια των κελιών του μοναστηριού, όπου ασκήτευσε για ένα διάστημα και ο όσιος Λουκάς ο Στειριώτης.

Πενήντα πέντε έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού επιλέξιμης δαπάνης 151.367.804 ευρώ εχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου του ΕΣΠΑ, μεταξύ αυτών εντάχθηκε στο πρόγραμμα  με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και ξεκίνησαν ήδη τα έργα για «Στερέωση - Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Στείρι, Κόρφου του Δήμου Σολυγείας»

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθ. 5820/20-12-2010 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ένταξη του έργου «Στερέωση - Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Στείρι, Κόρφου του Δήμου Σολυγείας» και της Εφορείας Διαχείρισής της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερέωση -
Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Στείρη, Κόρφου του
Δήμου Σολυγείας» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την
προγραμματική περίοδο 2007-2013. Για το έργο εχουν προσληφθεί δυο εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου (1 έτος)