Για δεύτερη φορά αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για τις υδατοκαλλιέργειες.


Για δεύτερη φορά αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για τις υδατοκαλλιέργειες από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού το οποίο συνεδρίαζε τη Δευτέρα στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ στην Αμαλιάδος.

Το Συμβούλιο επρόκειτο να εκδώσει απόφαση γνωμοδότησης επί του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες». Ωστόσο, όπως συνέβη και κατά την πρώτη του συνεδρίαση, στις 6 Οκτωβρίου, η παρέμβαση της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» οδήγησε τη συζήτηση σε αδιέξοδο και θα επαναληφθεί.


Στη συνεδρίαση δεν είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι δήμων και επαγγελματιών αλιέων. Μέλη όμως της Συντονιστικής _ δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Αλιέων _ κατάφεραν να ανέβουν στη αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο και να παραβρεθούν στη συζήτηση, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό τους από τις διαδικασίες διαμόρφωσης και θεσμοθέτησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών και απαιτώντας την άμεση απόσυρσή του.

«Γίναμε μάρτυρες της ομολογίας των συντελεστών που διαμόρφωσαν το Χωροταξικό Πλαίσιο ότι η θεσμοθέτησή του γίνεται χωρίς να έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις της πολυετούς δραστηριότητας των υδατοκαλλιεργειών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με κεντρικό γνώμονα τη διευκόλυνση του κλάδου», λέει ο κ. Γιάννης Δημητριάδης, εκπροσωπώντας τη Συντονιστική. Και προσθέτει: «Σύμφωνα με το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, η υδατοκαλλιεργητική αξιοποίηση δεν θα απαγορεύεται σχεδόν πουθενά». Ο κ. Δημητριάδης χαρακτηρίζει το ειδικό πλαίσιο αντιεπιστημονικό: «Πρόκειται για ένα μονόπλευρο μπίζνες πλαν για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών. Γι΄ αυτό οι φορείς των περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας κάνουμε έκκληση στον υπουργό Τουρισμού να προστατεύσει τη βαριά βιομηχανία του ελληνικού τουρισμού, τον ήλιο και τη θάλασσα», επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης.

Σύμφωνα με τις προθεσμίες που έχει θέσει η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκειμένου να μην επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα μας θα πρέπει έως τις 31/12/2011 να έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του ειδικού πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες.