Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (26/01) η Οργανωτική Συνέλευση της Ενωτικής Ριζοσπαστικής Παράταξης Βέλου-Βόχας.

Image
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (26/01) το πρωί (11:00) η Οργανωτική Συνέλευση της Ενωτικής Ριζοσπαστικής Παράταξης Βέλου-Βόχας στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Βέλου-Βόχας.

Σε μια γεμάτη αίθουσα από δημότες όλων των δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων Βέλου-Βόχας, οι εισηγητές Αντώνης Πρεντάκης, Λεωνίδας Στεργιόπουλος και Σούλα Μπιτσάκου ανέπτυξαν τις βασικές θέσεις της δημοτικής παράταξης για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Ποιοι είμαστε – Πολιτικό πλαίσιο

Πήραμε την πρωτοβουλία να σας καλέσουμε σήμερα εδώ, για να μοιραστούμε μαζί σας και να συζητήσουμε κάποιες σκέψεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμος είναι μικρός και λίγο πολύ γνωριζόμαστε όλοι. Είμαστε μια ομάδα πολιτών που εκφραζόμαστε πολιτικά από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλους δημοκρατικούς χώρους καθώς και ανένταχτοι πολίτες που αντιστρατεύονται την πολιτική των μνημονίων και τις συνέπειές της. Ο λαός μας βιώνει μια χωρίς προηγούμενο οικονομική αλλά και θεσμική κρίση. Το success story της κυβέρνησης έχει πράγματι επιτυχίες. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε πολλούς τομείς: στην ανεργία (30%), στη φτώχεια (40% του πληθυσμού κάτω από το όριο), στον αριθμό των επιχειρήσεων που κλείνουν καθημερινά, στο ύψος της κατά κεφαλή φορολογίας, στο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, αλλά και στην υποβάθμιση της Βουλής με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, στην παράλυση των δημόσιων υπηρεσιών, στην καταστροφή της δημόσιας υγείας και παιδείας, και τελικά στην παράδοση της εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα έχουν γίνει είδη πολυτελείας όπως η θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα. Αν δεν πληρώσουμε το νοίκι-χαράτσι για το σπίτι μας, θα μας το πάρουν.Όλα αυτά είναι πια φανερά στον καθένα μας. Οι δημοτικές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή αυτής της καταστροφής.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει χάσει τον πραγματικό της ρόλο. Δεν είναι πια Αυτοδιοίκηση αλλά απλά ένας ιμάντας εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Αυτό είναι ιδιαίτερα φανερό και στο επίπεδο της Περιφέρειας. Ο «Καλλικράτης» δεν είναι μόνο η χωροταξία, που και αυτή έχει σοβαρά προβλήματα. Είναι κυρίως η μέθοδος να τεμαχιστεί η χώρα σε μικρότερες οντότητες που θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες από τους διάφορους κυρίους Φούχτελ. Αυτή η διαχείριση γίνεται μακριά από τους πολίτες, χωρίς Νομαρχιακά Συμβούλια, χωρίς ουσιαστική λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων. Το «Αναπτυξιακό Επενδυτικό Ταμείο» έχει στόχο να ιδιωτικοποιηθεί η Τ.Α. μέσω δράσεων στην ενέργεια, στη διαχείριση των απορριμάτων, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επιλεγεί σαν πιλοτικό πεδίο υλοποίησης αυτού του σχεδίου, με τη μετατροπή της σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) όπου δε θα υπαρχουν εργασιακά δικαιώματα ούτε δημόσιος έλεγχος.

Εμείς θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση με την πραγματική σημασία της λέξης. Με τον Πολίτη στο επίκεντρο, να συμμετέχει, να αποφασίζει και να ελέγχει τους Δημοτικούς άρχοντες. Μια Αυτοδιοίκηση που θα έχει στο επίκεντρο τη Δημοκρατία, το δημοκρατικό έλεγχο, την Αλληλεγγύη και την Ανάπτυξη. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, της Αυτοδιαχείρισης, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Διεκδικούμε:
Τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τα πρόσωπα (Δήμαρχος-Περιφερειάρχης) στα συλλογικά όργανα (Δημοτικά-Περιφερειακά Συμβούλια),
την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων με το σύστημα της Απλής Αναλογικής, 2 μόνο διαδοχικές θητείες για το Δήμαρχο-Περιφερειάρχη,
τη θέσπιση άμεσων μηχανισμών παρέμβασης των πολιτών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, όπως την καθιέρωση της Συνέλευσης γειτονιάς – χωριού με ουσιαστικές αρμοδιότητες, τη συμμετοχική διαμόρφωση του πενταετούς προγραμματισμού και του ετήσιου προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος,
τα τοπικά και Περιφερειακά δημοψηφίσματα,
τη μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στις κοινωνικές δομές, και τη δημιουργία δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση: ενθάρρυνση συνεργατικών παραγωγικών δομών – συνεταιρισμών, δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως ερευνητικά ινστιτούτα βοήθειας της τοπικής παραγωγής, υποστήριξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων και αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων,
την ουσιαστική ανταπόδοση στους πολίτες των Δημοτικών Τελών και Φόρων.

Όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές αυτές, ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι όλα τα τοπικά θέματα έχουν πολιτική βάση, συνδέονται με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές. Εμεις θέλουμε δημόσιο έλεγχο των κοινωνικών αγαθών όπως το νερό, η ενέργεια και τα απορρίμματα. Όχι βέβαια με τον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο σήμερα αλλά με πραγματικό έλεγχο όλων των δομών του κράτους. Θέλουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που βάζει στο επίκεντρο το συμφέρον της κοινωνίας και σέβεται το περιβάλλον και όχι «ανάπτυξη» με αποκλειστικό κίνητρο το ιδιωτικό κέρδος. Θέλουμε ουσιαστικές και μόνιμες δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης και όχι αποσπασματικές «ντουφεκιές στον αέρα».

Σ’αυτό το πολιτικό πλαίσιο αντιλαμβανόμαστε τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παρέμβαση για τα Τοπικά θέματα

Όσον αφορά τα τοπικά θέματα θα κάνουμε απλή αναφορά σε σειρά θεμάτων αλλά θα αναλύσουμε μόνο δύο ή τρία. 
Συγκεκριμένα το νερό, τα σκουπίδια, τη διαφάνεια-συμμετοχή.

Για το νερό.

Το νερό δεν είναι ένα απλό εμπορεύσιμο προϊόν. Είναι δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση της πολιτείας, εν προκειμένω του δήμου.

Η ύπαρξη καθαρού πόσιμου νερού στις βρύσες των σπιτιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη απαίτηση.

Δυστυχώς στο δήμο μας αυτή η ανάγκη δεν έχει ακόμη τακτοποιηθεί παρά τις δεκαετίες που έχουν παρέλθει.

Η εικόνα των βυτιοφόρων που κάθε πρωί διαλαλούν την πραγματεία τους, με ηχηρά κορναρίσματα, είναι γραφική μεν αλλά κατάλληλη για τριτοκοσμική χώρα.

Η ποιότητα του νερού που αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε είναι απαράδεκτη, για κάθε στοιχειωδώς σύγχρονη κοινωνία.

Η λύση που έχει επικρατήσει των συνεχών γεωτρήσεων και η διοχέτευση ακατέργαστου νερού στο δίκτυο πρέπει πλέον να τερματιστεί.

Πέρα από το κόστος καθαρισμού με το οποίο έχουμε σχεδόν όλοι επιβαρυνθεί, εγκαθιστώντας μηχανισμούς στα σπίτια μας, υπάρχει και ο υπαρκτός κίνδυνος μολύνσεων και επιδημιών.

Είναι αλήθεια ότι το πόσιμο νερό έχει αρχίσει και σπανίζει στην περιοχή μας.

Η εικόνα που θυμόμαστε, όσοι είμαστε πάνω από 50 ετών, με τις βρύσες στις γειτονιές και τις στάμνες που πηγαινοφέρναμε, ανήκει μεν στο παρελθόν, αλλά έχει δυστυχώς αντικατασταθεί με τις στάμνες που πηγαινοέρχονται στο βυτίο της Φωτούλας.

Υπάρχει λύση;

Κάποιοι άλλοι φαίνεται τη βρήκαν πριν από μας.

Η Στυμφαλία, μετά την Κόρινθο θα υδροδοτήσει και το Κιάτο, έπειτα από αίτημα της τοπικής Δημοτικής αρχής.

Μένουμε εμείς, ανάμεσα στους δύο δήμους, χωρίς πόσιμο νερό.

Μια σκέψη για οριστική λύση θα ήταν να αιτηθεί και ο δήμος μας νερό από την ίδια πηγή και να ευχηθούμε να μας το εγκρίνουν.

Μια δεύτερη σκέψη θα ήταν να απαιτήσουμε να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης του νερού της Στυμφαλίας και κάθε άλλης πόσιμης πηγής του νομού και να αγωνιστούμε να το επιβάλουμε.

Η δημιουργία μιας ΕΥΔΑΠ για την Κορινθία θεωρούμε ότι θα έλυνε και τα δικά μας προβλήματα αλλά και μελλοντικά και τα αντίστοιχα προβλήματα άλλων τοπικών δήμων.

Και θα μπορούσε να επιβάλει και τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς κανόνες για να έχουμε και στο μέλλον νερό πόσιμο.

Εναλλακτικά και συμπληρωματικά, προκρίνουμε την συγκέντρωση των γεωτρήσεων του δήμου σε ένα σημείο, την επεξεργασία και τον καθαρισμό του νερού και την τροφοδότηση του δικτύου.

Για όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και οικονομική μελέτη, από εξειδικευμένο γραφείο, ώστε να μην αυτοσχεδιάζουμε κάθε φορά αλλά και να έχουμε ένα οδηγό για να προγραμματίσουμε τα όποια έργα απαιτούνται.

Με ανάλογο τρόπο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της άρδευσης, όπου επίσης έχουμε φαινόμενου ελλείψεων ή και κακού προγραμματισμού.

Για τα σκουπίδια.

Νομίζω ότι δε χρειάζεται να ειπωθούν πολλά για την κατάσταση της δημόσιας καθαριότητας στο δήμο μας.

Η κατάσταση όχι μόνο χειροτερεύει από χρόνο σε χρόνο αλλά πλέον αγγίζει τα όρια του μη αποδεκτού.

Η λύση που προωθείται από την περιφέρεια, αφενός δεν εγγυάται ότι θα παράγει τα αποτελέσματα που οφείλει σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες αλλά και τη λογική ενός σύγχρονού κράτους, αφετέρου δε είναι εξαιρετικά ακριβή και στο τέλος υπάρχει η υποψία ότι κρύβει τη λύση της καύσης, τεχνική που όλα τα σύγχρονα κράτη αποφεύγουν.

Η λύση είναι μόνο μία.

Διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών, κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων.

Με τη μέθοδο αυτή έχουμε εξοικονόμηση πόρων, έχουμε έσοδα από την εμπορική διάθεση των ανακτηθέντων υλικών και έχουμε μικρό μόνο μέρος των απορριμμάτων για ταφή, άρα και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Είναι η λύση που προωθείται σε όλες τις σύγχρονες πόλεις της Ευρώπης, είναι η λύση που υποστηρίζουμε και θα αγωνιστούμε με πάθος να επιβάλλουμε.

Για την εφαρμογή της απαιτείται από την πλευρά του δήμου η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής και από την πλευρά των δημοτών η συνειδητή συμμετοχή.

Σήμερα δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο στην αναγκαία και ικανή ποσότητα.

Ωστόσο πιστεύουμε απόλυτα ότι οι πολίτες είναι αρκετά ώριμοι και αρκετά γνωστικοί ώστε, με την κατάλληλη εκπαίδευση και παρότρυνση από την πλευρά του δήμου, θα ανταποκριθούν στο ρόλο τους με απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο.

Η μπάλα είναι στα χέρια του δήμου που οφείλει να δει με την αναγκαία σοβαρότητα το έργο αυτό και να δόσει στους δημότες τις χρειαζούμενες υποδομές ώστε να εξασφαλίσουμε ότι πρόβλημα σκουπιδιών για τα επόμενα χρόνια δε θα μας απασχολήσει πάλι.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι προκρίνουμε τη λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων και όχι ιδιωτικών, για το σκοπό αυτό.

Δεν προκύπτει από κάποια πολιτική ιδεοληψία η απόφαση αλλά από την απλή λογική.

Τα συμφέροντα του ιδιώτη δεν ταυτίζονται κατ΄ ανάγκην με τα συμφέροντα του δήμου.

Δεδομένου δε του μονοπωλιακού χαρακτήρα της επιχείρησης η δέσμευση του δήμου με συγκεκριμένο ιδιώτη φέρνει σε δυσμενή θέση το δήμο.

Μια μακροχρόνια επένδυση σε υποδομές, υπηρεσίες και εκπαίδευση του πληθυσμού δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται από τις διαθέσεις του κάθε ιδιώτη, που λογικό είναι να ενδιαφέρεται πρωτίστως για το όφελος της επένδυσής του και όχι για το δημόσιο όφελος.

Περί επιχειρήσεων πρόκειται και όχι περί ιδρυμάτων.

Και αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και απόψεων τι θα κάνει ο δήμος; Που θα βρει άμεσα εναλλακτική λύση;

Ο ιδιωτικός τομέας έχει αρκετό χώρο για να ελιχθεί, καλό είναι οι μονοπωλιακές υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος να παραμείνουν δημόσιες.

Για τη διαφάνεια-συμμετοχή.

Ένα πρόβλημα, που είναι σίγουρο ότι αναγνωρίζετε όλοι, είναι η έλλειψη γνώσης για τα θέματα του δήμου.

Είτε αυτό αναφέρεται στην οικονομική διαχείριση είτε στα τρέχοντα έργα που εμπλέκεται ο δήμος είτε στα μελλούμενα.

Ακόμη δε περισσότερο στις θέσεις που υποστηρίζει η δημοτική αρχή στα συλλογικά όργανα για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

Μόνο ένας κλειστός κύκλος ατόμων που βρίσκονται κοντά στο δήμαρχο έχει επαρκή γνώση για τα ανωτέρω.

Στους εκτός κύκλου περιλαμβάνονται ακόμη και άτομα της συγκυβερνώσας ομάδας, που θεωρητική και πρακτικά ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου.

Αυτό έχει φανεί από τα δημοτικά συμβούλια που παρακολουθούμε ανελλιπώς τον τελευταίο καιρό.

Και αν υπάρχει άγνοια στους συμβούλους της πλειοψηφίας μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει με όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Άπειρες πράξεις απευθείας αναθέσεων σε γνωστούς του δημάρχου, ο οποίος εκμεταλλεύεται ένα εργαλείο του νόμου με τρόπο που υπερβαίνει τα όρια της συνετής διαχείρισης.

Δεν υπονοούμε ότι ο δήμαρχος έβαλε χέρι στο ταμείο, δεν έχουμε τέτοια στοιχεία άλλωστε, αλλά όταν τα πράγματα δε γίνονται με το σωστό τρόπο δίνει λαβή για σχόλια και υποψίες.

Διάφορες κουβέντες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς και μάλιστα έχουν φτάσει μέχρι και το δημοτικό συμβούλιο, δεν θα τις υιοθετήσουμε αλλά δικαιολογούνται από τα πράγματα.

Για να μη μακρηγορούμε, θεωρούμε ότι,
Ο δημότης πρέπει να έχει πλήρη εικόνα για τα τεκταινόμενα στο δήμο και
Να έχει φωνή και άποψη για ότι συμβαίνει ή προγραμματίζεται να συμβεί.

Δεσμευόμαστε ότι 
Θα δημιουργήσουμε τις αναγκαίες υποδομές ενημέρωσης
Με έντυπο που θα κυκλοφορεί σε τακτά χρονικά διαστήματα με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες,
Με τοπικές συνελεύσεις στα διάφορα διαμερίσματα, που θα προγραμματίζονται έγκαιρα για όλη τη χρονιά,
Με ανάρτηση στην υπάρχουσα ιστοσελίδα κάθε χρήσιμης πληροφορίας.

Δεσμευόμαστε επίσης ότι

Ο δήμος θα ακούει τη γνώμη των δημοτών
Είτε μέσω των τοπικών συνελεύσεων
είτε με διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων όπου αυτό απαιτείται.

Έτσι ο δήμος και οι δημότες θα αποκτήσουν την αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης και συμμετοχής που είναι και το αποκορύφωμα της δημοκρατίας στην πράξη. 
Χωρίς αυτή τη σχέση ούτε ο δήμος θα μπορέσει να υλοποιήσει έργο στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που διανύουμε, ούτε οι δημότες θα νοιώθουν ισότιμα και σημαντικά μέλη της μικρής μας κοινωνίας.

Άλλα θέματα.

Για να μη μακρηγορήσουμε και μας πάρει το βράδυ αναφέρουμε ονομαστικά μόνο θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν.
Κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη, σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης,
Αποχέτευση,
Κυκλοφοριακά προβλήματα στην ΠΕΟ,
‘Μαρίνα’ Βραχατίου,
Καταπάτηση παραλίας,
Διάβρωση ακτών,
Φράγμα Ασωπού,
ΕΤΠΑΚΟ,
Πολεοδομικό,
Παρεμβάσεις για ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας,
Παρεμβάσεις για ενίσχυση της τουριστικής οικονομίας,
κτλ.

Αγαπητοί φίλοι, με τα όσα είπαμε ως τώρα προσπαθήσαμε απλά να σκιαγραφήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και βλέπουμε τα τοπικά θέματα.

Δεν υποσχόμαστε την αυτόματη επίλυση των προβλημάτων. Οι λύσεις υπάρχουν στη συμμετοχή των πολιτών και όχι στις χαρισματικές ικανότητες κάποιων «σωτήρων». Η δέσμευσή μας είναι ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη των στόχων αυτών. Πιστεύουμε στη δύναμη των πολλών, στη δύναμη που έχουμε όλοι μας να βρίσκουμε απαντήσεις στα προβλήματα μέσα από δημοκρατικές και ανοικτές διαδικασίες χωρίς δογματισμούς ή προαποφασισμένες «λύσεις».

Η πλήρης και αναλυτική αποτύπωση του πρόγράμματος μας θα γίνει από την επιτροπή που θα δημιουργηθεί σήμερα κιόλας, για το σκοπό αυτό.

Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να εμπλέξουμε όσο γίνεται περισσότερα άτομα στη συζήτηση για το τι και πως είναι αναγκαίο για το δήμο μας.

Αν και με δεδομένη την κατάσταση που βιώνουμε και μόνο η δρομολόγηση επίλυσης των προβλημάτων που προαναφέραμε θα μας επέτρεπε να σας κοιτάμε στα μάτια χωρίς ντροπή και να κοιμόμαστε ήσυχοι για την τρέχουσα και την επόμενη πενταετία.

Ευχαριστώ που με ακούσατε και συγνώμη αν σας κούρασα.

Πως οργανωνόμαστε – Πως προχωρούμε

Αισθανθήκαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε μια παράταξη που δε θα βλέπει μόνο τα αποτελέσματα των πολιτικών αλλά κυρίως τις αιτίες που γεννούν αυτές τις πολιτικές. Θα αναδεικνύει αυτές τις αιτίες και θα κινητοποιεί την τοπική κοινωνία ενάντια σ’αυτές. Θα την κινητοποιεί σε ότι βάλλει κατά των στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημόσιων αγαθών.

Η παράταξή μας φιλοδοξούμε να εκφράσει μια τελείως διαφορετική αντίληψη. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο όπου κάποιος είτε με κομματικό χρίσμα είτε ως «ανεξάρτητος» συσπειρώνει γύρω του μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων και λειτουργεί χωρίς έλεγχο. Χωρίς έλεγχο όχι μόνο από την τοπική κοινωνία, μιας και δεν υπάρχουν οι θεσμοί και οι διαδικασίες που να τον επιτρέπουν, αλλά ούτε από την ίδια του τη δημοτική παράταξη.

Θέλουμε να λειτουργήσουμε με την αντίστροφη λογική. Όταν όλοι ρωτάνε ποιος είναι ο επικεφαλής, εμείς βάζουμε το ερώτημα ποια είναι η παράταξη.

Θέλουμε μια παράταξη που θα λειτουργεί συλλογικά, συμμετοχικά, δημοκρατικά. Που θα επιλέξει το ψηφοδέλτιο και τον επικεφαλής του, δεσμεύοντάς τους να υπηρετήσουν και να εφαρμόσουν τη συλλογικά επεξεργασμένη πολιτική φιλοσοφία της παράταξης και το συλλογικά διατυπωμένο δημοτικό πρόγραμμα.

Στελεχωμένη με νέα πρόσωπα, έντιμα, ενεργά, χωρίς ‘χρέη’ και ανοιχτές επιταγές με το παρελθόν, θα αποτελέσει το βήμα έκφρασης των προβλημάτων των πολιτών και τη ελπίδα της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων της περιοχής μας.

Μπορεί η πρωτοβουλία να ξεκινά, όπως ειπώθηκε, από ανθρώπους που εκφράζονται πολιτικά από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλους δημοκρατικούς χώρους καθώς και ανένταχτους πολίτες, δε θέλουμε όμως να είναι κομματική ούτε κομματικά ελεγχόμενη. Επιλέξαμε μια ανοιχτή διαδικασία γιατί θεωρούμε πως οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ευρείες συσπειρώσεις. Θέλουμε να συγκροτήσουμε μια λαϊκή συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις του δήμου μας, ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση.

Τρία είναι τα σημεία που διαφοροποιούν αυτή την παράταξη από τις άλλες:
Η σαφής αντίθεση στον Καλλικράτη και τα μνημόνια της λιτότητας και της κοινωνικής καταστροφής
Ο συλλογικός δημοκρατικός χαρακτήρας της σε όλα τα επίπεδα
Οι λέξεις κλειδιά του προγράμματός της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Θέλουμε σήμερα εδώ να συγκροτηθούν 2 επιτροπές. Μία επιτροπή προγράμματος που θα εξειδικεύσει και θα αναλύσει τις προγραμματικές αρχές που διατυπώθηκαν. Και μια οργανωτική-εκλογική επιτροπή που θα οργανώσει τη διάδοση των θέσεων της παράταξης σέ όλους τους δημότες, θα οργανώσει τις διαδικασίες επιλογής του ψηφοδελτίου και του επικεφαλής και τέλος θα οργανώσει τα πρακτικά ζητήματα της εκλογικής μάχης.

Η διαδικασία επιλογής του υποψήφιου Δήμαρχου προτείνουμε να γίνει σύντομα, μέσα στον επόμενο μήνα, με ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα μέλη της παράταξης. Ποια είναι τα μέλη της παράταξης; Όλοι όσοι συμφωνούν με τη διακήρυξη που δημοσιεύτηκε και έχουν δηλώσει ενυπόγραφα τη συμμετοχή τους στην παράταξη.

Αγαπητοί φίλοι, υπάρχει ένα ακόμη πρακτικό αλλά και ουσιαστικό θέμα. Είναι τα οικονομικά της παράταξης. Εμείς δεν έχουμε την αντίληψη του προσωπικού εκλογικού αγώνα, επομένως δε θεωρούμε ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος καθώς και οι υποψήφιοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι πρέπει να είναι πλούσιοι και να κάνουν προεκλογικό αγώνα με προσωπικά τους έξοδα. Πρέπει να υπάρχει ένα ταμείο της παράταξης, στο οποίο θα συμβάλει ο καθένας μας ανάλογα με τις δυνατότητές του και το οποίο θα καλύψει τα έξοδα του κοινού συλλογικού προεκλογικού αγώνα.

Καλούμε όλους όσους συμφωνούν στα βασικά σημεία της παρουσίασης να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις επιτροπές που προαναφέραμε.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους δημότες, οι οποίοι με εύστοχες ερωτήσεις – οι οποίες απαντήθηκαν στο σύνολό τους- αλλά και καίριες τοποθετήσεις συνέβαλαν σε έναν γόνιμο κι εποικοδομητικό διάλογο μέσα από τον οποίο γεννήθηκε και επίσημα η ΕΝΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ.

Η ΕΝ.ΡΙ.ΠΑΡ. θα συνεχίσει τις επαφές με τους δημότες και μέσα από διάλογο και γόνιμες αντιπαραθέσεις θα οδηγηθεί μέσα στο πρώτο 15/νθήμερο του Φεβρουαρίου σε εκλογές που θα αναδείξουν τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου.