Στηρίζω την "Πρωτοβουλία Πολιτών για την ανατροπή και την προοπτική στο Δήμο Κορινθίων" γιατί...



Με την ευκαιρία του καλέσματος και της συγκέντρωσης της νέα αυτοδιοικητικής κίνησης "Πρωτοβουλία Πολιτών για την ανατροπή και την προοπτική στο Δήμο Κορινθίων", την ερχόμενη Κυριακή 2/2, στην οποία θα ήθελα πολύ να παρευρεθώ, αλλά για πολλούς "τεχνικούς" λόγους δεν θα μπορέσω, θα ήθελα με το δικαίωμα και του Δημότη Κορίνθου, δημόσια να εκφράσω τις απόψεις μου για το νέο αυτό εγχείρημα.
Όλοι διαπιστώνουμε πως έχει γενικευθεί σε όλη την επικράτεια και σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και διοίκησης, ένα ιδιότυπο, ξενοκίνητο, στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, καθεστώς επιβολής μιας αναδιανομής του πλούτου της χώρας σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών και προς όφελος πολύ λίγων ελληνικών και ξένων συμφερόντων. 
Το γενικό συμπέρασμα είναι ένα και αυτό είναι πολιτικό. Χρειάζεται συνολικά ανατροπή αυτού του πολιτικού συστήματος και όχι διαχείριση. Ανατροπή και ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και σε όλη τη χώρα, με στήριξη στις κοινωνικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, του περιβάλλοντος, του μαζικού αθλητισμού και του πολιτισμού.
Στην κατεύθυνση αυτή και ειδικά στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι αναγκαίο να γίνουν παρεμβάσεις, και συμμαχίες που να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα, στην ανάγκη να συσπειρωθεί η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία σε μία αγωνιστική κατεύθυνση που θα ανατρέψει το φθαρμένο και υπόλογο καθεστώς και θα βάλει τις βάσεις για την ανόρθωση της πατρίδας μας.
Στο Δήμο Κορινθίων, εκτός  των γενικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες, οι πολίτες της, πλήττονται τα τελευταια (πολλά) χρόνια, και από μια δημοτική αρχή, βλαχοδημαρχιακής αντίληψης και νοοτροπίας, μεγαλοϊδεατισμού και ταυτόχρονα ανικανότητας να αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και των πολιτών και να δώσει λύσεις. 
Παράλληλα βλέπουμε, να έχει "φουσκώσει" πάρα πολύ στη πόλη, η χρυσαυγίτικη φασιστική και ρατσιστική επιρροή και αντίληψη κυρίως σε νέους της περιοχής, φαινόμενο που θέλει συνεχή, σοβαρή και μόνιμη αντιμετώπιση από όλες τις αντιφασιστικές αντιρατσιστικές δημοκρατικές δυνάμεις.
Με όλες αυτές τις αναφορές και με το σκεπτικό ότι κάθε τοπική κοινωνία κάθε δήμος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά τις δικές του ιδιομορφίες, κρίνω πως τα δεδομένα του τεράστιου γεωγραφικά δήμου της Κορίνθου είναι ιδιαίτερα.
Χρειάζεται όντως να δημιουργηθεί μια όσο το δυνατόν πιο πλατιά συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων και κινημάτων που θα διεκδικήσει με αξιώσεις νίκης την διοίκηση του Δήμου, που δεν θα πρεσβεύει μια "άλλου τύπου" διαχειριστική αντίληψη για το δήμο, που θα εμπνεύσει, συσπειρώσει και κινητοποιήσει όλες τις "ζωντανές", τίμιες, πρωτοπόρες, κινηματικές, και αγωνιστικές δυνάμεις του τόπου, να ανατρέψουν και να δημιουργήσουν την "άλλη προοπτική" και αντίληψη, χωρίς ιδιοτέλειες και προσωπικά συμφέροντα, για το κοινό καλό της πόλης και των πολιτών. 
Χρειάζεται πράγματι πολύ καλή διάθεση, πολιτική ωριμότητα, αίσθηση σιγουριάς για την ανωτερότητα των πολιτικών σου θέσεων και επιχειρημάτων, για να κάνεις υπερβάσεις και συμβιβασμούς τέτοιους, ώστε να προτάξεις και να συμφωνήσεις μια μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία και δράση, με άλλες διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, που θα πηγαίνει όμως συνολικά ένα βήμα μπροστά τον τόπο και τους πολίτες.
Σε αυτό το εγχείρημα δεν χωράνε όλοι, δεν μπορεί αυτό το εγχείρημα να γίνει πλυντήριο και κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κάποιους χαμαιλέοντες της πολιτικής, και σίγουρα γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά.
 Είναι ίσως γνωστό ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, συμμετείχα στην Κίνηση Πολιτών του Δήμου Κορινθίων, και ήμουν στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης για το τοπικό συμβούλιο του Κόρφου. Μια "συμβολική" υποψηφιότητα για να σπάσει περισσότερο το ¨μονοπώλιο" των μόνιμων διεκδικητών, δήθεν ανεξάρτητων, μόνο από τον χώρο της Ν.Δ. και του Πασοκ, που μονοπωλούσαν και την ψήφο της τοπικής κοινωνίας. 
 
Δηλώνω πως στηρίζω με θέρμη τη προσπάθεια αυτή ευχόμενος παράλληλα το εγχείρημα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, να πλαισιωθεί και από τις άλλες αριστερές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις της πόλης που δίνουν τον "τόνο" στα κινήματα, στις πλατείες και τους δρόμους της πόλης.

 Γιώργος Βασιλειάδης