Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ.



Την Δευτέρα 29/9 μπήκε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με πρόταση της μειοψηφίας, το θέμα του πόσιμου νερού στον Δήμο Κορινθίων. Η Πρωτοβουλία παρόλο που σε προηγούμενη συνεδρίαση που είχε τεθεί το θέμα ως προ ημερήσιας διάταξης, είχε ζητήσει να μπει σε συζήτηση στο Δ.Σ. με ανάλογη προετοιμασία και τακτική συνεδρίαση και όχι βιαστικά, προσυπέγραψε την πρόταση γιατί το θέμα είναι σοβαρό και δεν θέλαμε να θεωρηθεί η προετοιμασία ως υπεκφυγή.
Αρκετά ζήσαμε την προεκλογική φιέστα και την εξαπάτηση των πολιτών από τον κ. Πνευματικό, τακτική που και ο κ. Νανόπουλος ακολούθησε σε άλλα ζητήματα π.χ. κρουαζιερόπλοια. Για να μην θυμηθούμε και άλλα.
Δεν παραβλέπουμε όποιο θετικό έργο έχει γίνει και όποιες βελτιώσεις στο θέμα της ποσότητας και ποιότητας του νερού. Αυτό δεν απενοχοποιεί τον τρόπο που εκμεταλλεύτηκε ο κ. Πνευματικός προεκλογικά το «νερό Στυμφαλίας» σε όλο τον Δήμο. Εδώ επισημαίνουμε και τις ευθύνες της ΔΕΥΑΚ και του κ. Καραμανλή που δεν έδωσε – ως όφειλε – τότε τα αληθή στοιχεία για το νερό.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών

- Στις αρχές Ιουνίου εκδίδει ανακοίνωση για το νερό.

- Στις 10 Ιουλίου επισκέπτεται την ΔΕΥΑΚ και τον κ. Καραμανλή.

- Στις 11 Ιουλίου ανακοινώνει ότι νερό Στυμφαλίας έχει μόνο ο πρώην Δήμος Κορινθίων και καλεί τον Δήμο να το ανακοινώσει επίσημα από τότε.

Για εμάς το ΘΕΜΑ ΝΕΡΟ δεν είναι μόνο θέμα αντιπαράθεσης.

- Θα παλέψουμε να λυθεί το θέμα του νερού σε όλο τον Δήμο –στο πιο απομακρυσμένο χωριό και σπίτι όπως δηλώσαμε και στην τελετή ορκωμοσίας μας.

- Η συμμετοχή μας στην ΔΕΥΑΚ θα είναι στην κατεύθυνση της διασφάλισης της διαφάνειας και της υλοποίησης των έργων υποδομής που χρειάζονται για όλο τον Δήμο.

- Το νερό είναι δικαίωμα και βασικό αγαθό για την ζωή του κάθε πολίτη, της κάθε οικογένειας και οφείλουμε να το διασφαλίσουμε σήμερα αλλά και στις γενιές που έρχονται.

- Να περιορίσουμε την σπατάλη του, να διασφαλίσουμε την ποιότητά του και να γίνει αντιληπτό από όλους πως το αγαθό αυτό δεν βρίσκεται σε επάρκεια και μελλοντικά τα προβλήματα θα είναι εντονότερα αν μείνουμε ανενεργοί.

Γι αυτό χρειάζεται το Δημοτικό Συμβούλιο με αίσθηση ευθύνης να έχει μόνιμα το ενδιαφέρον του στραμμένο σε αυτό.

Ερωτήματα προς την Δημοτική Αρχή και την ΔΕΥΑΚ

Σε ποια δημ. διαμερίσματα το νερό είναι Στυμφαλίας και σε ποια όχι; Σε ποια το νερό είναι πόσιμο και σε ποια όχι; 
Ποιες είναι οι πηγές υδροδότησης των τοπικών διαμερισμάτων; (Οι κ.κ. Πνευματικός και Καραμανλής ουσιαστικά δεν απάντησαν εκτός από τον Δήμο Άσσου Λεχαίου που το νερό είναι μη πόσιμο από την Κουτουμάτσα).
Υπάρχουν συνεχείς μετρήσεις σκληρότητας και ποιοτικών στοιχείων του νερού σε κάθε διαμέρισμα; 
Γιατί δεν υπάρχει συνεχής(κάθε μήνα τουλάχιστον) ενημέρωση και ανάρτηση στοιχείων από την ΔΕΥΑΚ για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα; Γιατί η ΔΕΥΑΚ δεν απαντά σε ερωτήσεις( όπως π.χ. του Συλλόγου Ενεργοί Πολίτες Σαρωνικού) σχετικά με την ποιότητα του νερού σε κάθε περιοχή;(Οι απαντήσεις – δικαιολογίες δεν έπεισαν. Περιμένουμε αλλαγή τακτικής και συμπεριφοράς προς τους πολίτες).
Υπάρχει μελέτη ολοκληρωμένης δικτύωσης; Με τι χρονοδιάγραμμα γίνονται τα έργα που έχουν προγραμματιστεί(αν έχουν προγραμματιστεί);(Περιμένουμε απάντηση).
Υπάρχει «master plan» για νερό πόσιμο, ποιοτικό σε όλο τον Δήμο;(Περιμένουμε απάντηση).
Υπάρχει σχεδιασμός ή προοπτική αλλαγής των αμιαντοσωλήνων στον πρώην Δήμο Άσσου-Λεχαίου; 
Θα μπορούσε αυτό το έργο να μπει σε προτεραιότητα αφού η αλλαγή δικτύων μας είπατε ότι έχει δρομολογηθεί σε όλο τον Δήμο για την αντιμετώπιση των διαρροών, ιδιαίτερα στα παλιά δίκτυα. (Περιμένουμε απάντηση και όχι συζήτηση για την επιστημονική διένεξη αν είναι επιβλαβείς ή όχι).
Γίνεται διαχρονικά εφαρμογή των Όρων Περιβαλλοντικής Μελέτης – ιδιαίτερα στις πηγές – και πως;(Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και προγραμματισμό).
Πως σκοπεύει ο Δήμος να ξεμπλοκάρει την χρηματοδότηση του έργου Τηλεέλεγχος – Τηλεχειρισμός δικτύου;(Τι σχέδιο υπάρχει;)
Με ποιο τρόπο θα καλύψει το οργανικά κενά που υπάρχουν στην ΔΕΥΑΚ με στόχο την καλύτερη λειτουργία της; (Εδώ ο κ. Πνευματικός δήλωσε τουλάχιστον πως δεν συζητά το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας. Ο κ. Νανόπουλος δεν πήρε θέση).

Τέλος δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην ΔΕΥΑΚ να ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις και να ενημερώνουμε τους πολίτες. Θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επίλυση της υδροδότησης σε όλο τον Δήμο Κορινθίων με πόσιμο νερό.

Οι αναφορές των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας στην προηγούμενη άσχημη κατάσταση στο παρελθόν και οι δοξολογίες για το ότι σήμερα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση δεν τιμά τον ρόλο τους και πρέπει όλοι να σταθούμε με ευθύνη απέναντι στους πολίτες για την πρόκληση στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό.


Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών για την Ανατροπή στον Δήμο Κορινθίων