Τελικά, τι σας ενοχλεί περισσότερο, κε Μουμτζή; Ο Λιγνίτης ή το ….bella ciao;



Όποιος, λέει, κρατά μουσικό όργανο – και ειδικά αν είναι βιολί ή σαξόφωνο - κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «διαδηλωτής κατά των αιολικών πάρκων», «οπαδός του λιγνίτη και της γκαζόλαμπας», «ηλίθιος σοσιαλιστής», «στρατευμένος οικολόγος», «αριστερός σκοταδιστής», και πλείστα άλλα παρόμοια συναφή!!!
Μας διαβεβαίωσε περί τούτου ο αξιότιμος κος Σάκης Μουμτζής, σε μια – μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα, βεβαίως - προσπάθειά του (βλ. δημοσίευμα Liberall, 3-1-2020) (**) να πείσει ότι όσοι αγωνίζονται για την προστασία του πολύτιμου φυσικού αποθέματος της περιοχής τους αλλά και της χώρας μας, γενικότερα, από άδικες, άσκοπες και ανώφελες πλην, όμως, καταστρεπτικές για το περιβάλλον και κερδοφόρες για όσους τις επιχειρούν επεμβάσεις, πολεμούν τον καπιταλισμό και την πρόοδο των ΑΠΕ, χρησιμοποιώντας ως όπλα για όλ’ αυτά βιολιά, σαξόφωνα και επαναστατικά τραγούδια!!!
Διαβάζοντας τα γραφόμενά του δεν περιμένουμε από τον κο Μουμτζή ν’ αντιληφθεί τι σημαίνουν τ’ Άγραφα για τις εκεί τοπικές κοινωνίες αλλά και για ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο και την εθνική μας οικονομία. Δεν περιμένουμε να αντιληφθεί ότι τ’ Άγραφα δεν είναι απλά, μια δημόσια περιοχή από «θαμνώδεις εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερη αισθητική ή γεωλογική αξία», όπως την περιγράφουν στις μελέτες τους οι επίδοξοι επενδυτές, που, με σκοπό δική τους κερδοφορία στοχεύουν στη μετατροπή της σε βιομηχανική ζώνη και νταμάρια, θεωρώντας απόλυτα «φυσιολογικό» να επεμβαίνουν καταστρεπτικά σε βουνοκορφές με υψόμετρο 2.000 μέτρων.
Δεν αναμένουμε να κατανοήσει ο κος Μουμτζής ότι η φυσική ακεραιότητα των Αγράφων, την οποία όλοι μας, απλός κόσμος, επιχειρήσεις και φορείς, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο, αποτελεί αέναη πηγή πλούτου, με την ήπια ανάπτυξη και τον εναλλακτικό τουρισμό, που εδραιώνεται στην περιοχή, αλλά και με τα ποιοτικά γεωργικά, κτηνοτροφικά και βιοτεχνικά της προϊόντα, που χρησιμοποιούν το bradname «ΑΓΡΑΦΑ» για να δηλώσουν την αδιαμφισβήτητη καθαρότητα και ανώτερη ποιότητά τους. Δεν αναμένουμε από τον ίδιο να κατανοήσει ότι όλα τούτα, τα βασικά για την τοπική κοινωνία αλλά και την τοπική και εθνική οικονομία δεδομένα, αναμφίβολα θα τρωθούν ανεπανόρθωτα από τα προς υλοποίηση σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών και τις τεράστιες αρνητικές τους επιπτώσεις, που με καμίας έκτασης και μορφής εξαγγελλόμενα «οφέλη» μπορούν να καλυφθούν και ν’ αντισταθμιστούν.
Κι αυτά είναι, βέβαια, τα μοναδικά συμφέροντα που δεν κρύβουμε ότι εξυπηρετούμε. Συμφέροντα άμεσα σχετιζόμενα με την προστασία, την τύχη και το μέλλον του τόπου μας αλλά και την επιβίωση τη δική μας και των παιδιών μας. Και έχει μέχρι τώρα περίτρανα αποδειχθεί ότι η προσπάθειά μας αυτή εξελίσσεται μακριά και πάνω από πολιτικά κόμματα και κάθε είδους ιδεολογικές ή πολιτικές πεποιθήσεις, καπιταλιστικό ή μη τρόπο παραγωγής, οικολογικές ανησυχίες, κ.λ.π..
Αμφίσημη η έννοια της «ιδεοληψίας» κε Μουμτζή… Οπότε, δε μπορεί να θεωρούνται «ιδεοληπτικοί» όσοι αγωνίζονται ενάντια στην καλά μεθοδευμένη και χάριν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιχείρηση καταστροφής και ξεπουλήματος του φυσικού πλούτου της χώρας μας και να μη θεωρούνται εξίσου «ιδεοληπτικοί» εκείνοι που επιμένουν να το παίζουν υπέρμαχοι του «μοντέρνου», το οποίο και θέλουν με κάθε τρόπο, μη σεβόμενοι καν ακόμα κι αυτή την ίδια τη σχετική νομοθεσία, να επιβάλλουν σ’ όλους εμάς τους υπόλοιπους. Και τούτο επικαλούμενοι τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, σε βάρος της εθνικής μας οικονομίας, οδηγώντας τη χώρα σε ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό αλλά και εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, ελληνικά ή και ξένα.
Όσο για το «σκοτάδι», κε Μουμτζή, θα διαπιστώσουμε άμεσα και με «μαθηματική ακρίβεια» από πού αυτό έρχεται αλλά και ποιοί το φέρνουν, αν αποφασίσουμε – λέμε τώρα !! – ν’ αφήσουμε στην άκρη κάθε συμβατική πηγή ενέργειας (του φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένου) και να βασιστούμε μόνο στις ανανεώσιμες. (Να σας θυμίσουμε μόνο εδώ ότι τα ήδη υφιστάμενα, συνολικής ισχύος 3.060 MW μεγάλα υδροηλεκτρικά μας δε συμπεριλαμβάνονται από την ελληνική πολιτεία σ’ αυτές!!!).
Μπορεί ν’ αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά σας, κε Μουμτζή, να δημοσιοποιείτε την ενόχλησή σας από το λιγνίτη ή το …. bella ciao, υπερασπιζόμενος τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξαπολύοντας μύδρους κατά οποιουδήποτε διαφοροποιείται από τις δικές σας θέσεις και απόψεις. Δε μπορείτε, όμως, και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι άλλο τι θέλουμε απ’ αυτές τις πηγές ενέργειας και άλλο τι μπορούν αυτές να μας δώσουν. Γιατί, σίγουρα και αποδεδειγμένα κε Μουμτζή, δε μπορούν να μας δώσουν αυτά που υπόσχονται. Οι ανεμογεννήτριες και οι λοιπές ΑΠΕ, που υπερασπίζεστε, είναι γνωστό και στην πράξη αποδεδειγμένο ότι δε μπορούν ν’ αποδώσουν χωρίς τη στήριξή τους από κάποια συμβατική πηγή ενέργειας. Άρα, δε μειώνουν ούτε ρύπους στο περιβάλλον, για τους οποίους, ας επισημανθεί, καμία άλλη σοβαρή προσπάθεια μείωσής τους δε γίνεται μέσω πραγματικού περιορισμού αληθινά επιβλαβών ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Δε μπορεί, όταν υπερασπίζεστε την ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα, να ξεχνάτε ότι αυτή δεν είναι σταθερή αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με το αν, πότε και πόσο θα έχει ήλιο ή θα φυσάει, και ότι η ίδια ενέργεια δε μπορεί, με τις σημερινές δυνατότητες, ν’ αποθηκευθεί, οπότε, ως τυχαία και μεταβαλλόμενη που είναι,, δε μπορεί να ηλεκτροδοτήσει πρακτικά, με ασφάλεια, και πληρότητα μέσω δικτύου. Ιδού, λοιπόν, το άσκοπο και το ανώφελο της καταστροφής που προκαλείται για την προώθηση και εγκατάσταση των συγκεκριμένων «πηγών ενέργειας». Ιδού η απόδειξη ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών αλλά και λοιπών μορφών ΑΠΕ το μόνο που επιτυγχάνει σήμερα είναι ν’ αποτελεί το όχημα για την παραχώρηση σε διάφορα συμφέροντα του φυσικού μας πλούτου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγική διαδικασία και τις λοιπές προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης της χώρας μας.
Ούτε εμείς, κε Μουμτζή, έχουμε πρόβλημα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αρκεί αυτές να μπορούν ν’ ανταποκρίνονται σ’ όσα υπόσχονται, δηλαδή να ηλεκτροδοτούν πραγματικά, «καθαρά», με πληρότητα και ασφάλεια, σεβόμενες το περιβάλλον και τη σχετική νομοθεσία. Αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς εκείνοι που αμφισβητούμε όλα τα παραπάνω. Μας επιβεβαιώνουν ειδικοί επιστήμονες και αρμόδιες υπηρεσίες (όπως ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, κ.λ.π.) αλλά και οι ολοένα αυξανόμενες αντιδράσεις φορέων και πολιτών, τόσο σ’ ολόκληρη την Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Και η «κοινή πείρα», επίσης, που και ο ίδιος επικαλείστε, η οποία μαρτυρά πως, μπορεί εδώ και χρόνια να έχουμε στραφεί στις ΑΠΕ - τις οποίες πληρώνουμε και αδρά - εκείνο, όμως, που υποκαθιστά σήμερα τον παραγκωνισμένο λιγνίτη και εξασφαλίζει την ηλεκτροδότησή μας δεν είναι οι ΑΠΕ αλλά το (πανάκριβο) εισαγόμενο φυσικό αέριο, με τις όποιες επιβαρύνσεις αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας οικονομία αλλά και τους κινδύνους για την ενεργειακή εξάρτηση και την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αλήθεια, όμως, εσάς τίποτα από τα παραπάνω δε σας προβλημάτισε ποτέ;
Το ποιοι ζουν στον κόσμο τους, κε Μουμτζή, είναι φανερό. Γιατί αν έβγαιναν για λίγο, έστω, απ’ αυτόν θα διαπίστωναν ότι η Δανία, την οποία τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί άλλοι ακόμα προβάλλετε ως πρότυπο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (γιατί άραγε;), δεν ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ. Από (εισαγόμενο) λιθάνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο ηλεκτροδοτείται. Την όποια αιολική της ενέργεια η Δανία (από αιολικά, βέβαια, που δεν έχει εγκαταστήσει σε υψόμετρο 2.000 μ.) την «εξάγει» (την «απορρίπτει», λένε οι ειδικοί) σε γειτονικά της κράτη, όπως η Νορβηγία με τα πολλά νερά και τα πολλά υδροηλεκτρικά (κάτι που δεν ισχύει για τη χώρα μας), απ’ όπου την επανεισάγει ως υδροηλεκτρική, πληρώνοντας (!!!!!) τη διαφορά. Και για τους λόγους αυτούς η Δανία, που παράγει και εξάγει ανεμογεννήτριες σε ….ιθαγενείς (όχι, εμείς δε θα πούμε «ηλίθιους»), έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη!!! Να τα λέμε κι αυτά για τη Δανία (και για την κάθε «Δανία»), κε Μουμτζή, να τα λέμε!!!
Σε ότι αφορά τώρα λύσεις και προτάσεις για την αντικατάσταση του τόσου ενοχλητικού λιγνίτη, σίγουρα υπάρχουν. Καλό είναι, όμως, να τις καταθέσουν αυτοί που πρέπει και πληρώνονται γι’ αυτό. Εμείς θ’ αρκεστούμε στο ότι, εξαιτίας των διαπιστωμένων και μη αμφισβητούμενων αδυναμιών τους, δε συμπεριλαμβάνονται στις συγκεκριμένες λύσεις οι με τη σημερινή τους μορφή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που και ο ίδιος υπερασπίζεστε. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε ενάντια στην επερχόμενη στον τόπο μας εξαιτίας τους περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή, θέλοντας να παραδώσουμε το φυσικό μας απόθεμα ως πλούτο στις επερχόμενες γενιές, την επιβίωση και πρόοδο των οποίων δε μπορούν, σε καμία περίπτωση, να εγγυηθούν τα διάφορα «ανταποδοτικά» και «αντισταθμιστικά» των «μεγάλων έργων», που και ο ίδιος προσπαθείτε να προβάλλετε.
Και, τέλος, τα γραφόμενά σας για τα δύο νεαρά κορίτσια, εμείς δε θα τα σχολιάσουμε. Δε θέλουμε να συνεχίσουμε το bullying που υφίστανται εξαιτίας μιας απλής επιλογής τους, όπως όλοι μας κάναμε, για το πως θα διασκεδάσουν το βράδυ μιας Πρωτοχρονιάς.

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων"

 ####

(**)
Στ΄ Άγραφα, στ΄ Άγραφα, εμπρός στον αγώνα για τον λιγνίτη

Του Σάκη Μουμτζή

Τα Άγραφα είναι ένας τόπος γεμάτος επαναστατικούς συμβολισμούς. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που δύο κοπέλες, ανέβηκαν στο οροπέδιο Καραμανώλη για να διαδηλώσουν με ένα βιολί και ένα σαξόφωνο κατά των αιολικών πάρκων.

Τον οικολογικό τους οίστρο τον συνόδευε το ιταλικό επαναστατικό τραγούδι bella ciao, που είναι ο ύμνος του κάθε ριζοσπάστη αριστερού, που έχει και έντονες οικολογικές ανησυχίες.

Εννοείται πως το όλο σκηνικό μόνον θυμηδία προκαλεί. Ούτε καν γραφικό είναι. Πάντως τα φιλοσυριζαϊκά sites πρόβαλλαν εντόνως την εικόνα των δύο νεανίδων, κάτι το αναμενόμενο.

Δυστυχώς, η οικολογία έχει καταντήσει να είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων. Πίσω από τις οικολογικές ανησυχίες κρύβεται το μένος κατά του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Πίσω από τις οικολογικές ανησυχίες κρύβεται το μίσος για την πρόοδο. Μάλιστα, πολλές φορές πίσω από οικολογικές ανησυχίες κρύβονται δόλια επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με απλά λόγια η οικολογία έχει στρατευθεί στον χώρο της Αριστεράς. Μιλάμε δηλαδή για στρατευμένη οικολογία.

Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως αν ακούγαμε τους κάθε λογής οικολόγους που αντιτίθενται εξ επαγγέλματος σε όλα τα μεγάλα έργα, σήμερα θα ζούσαμε σε μια Ελλάδα μιζέριας και κακομοιριάς. Η καθημερινή ζωή μας θα ήταν δύσκολη. Ανυπόφορη.

Εδώ και πολύ καιρό, το οικολογικό κίνημα έχει ταχθεί κατά των αιολικών πάρκων. Δεν εξετάζω πόσα προβλήματα θα είχαν λυθεί στην ηλεκτροδότηση των νησιών, αν εγκαθίσταντο εκεί αιολικά πάρκα. Ούτε εξετάζω το γεγονός πως η Δανία παράγει κοντά στο 50% της ενέργειας από αιολικά πάρκα.

Προφανώς οι οικολόγοι δεν θέλουν να γίνουμε Δανία του Νότου.

Το εξοργιστικό σε αυτήν την αρνητική στάση τους είναι πως δεν τους απασχολεί καθόλου πως στην πατρίδα μας η ενέργεια παράγεται κυρίως με την χρήση λιγνίτη. ( Περίπου το 60%).

Άγνοια; Αφέλεια; Δόλος;

Δεν θέλω να πιστέψω πως τα δύο νεαρά κορίτσια ανέβηκαν στα Άγραφα για να υπερασπιστούν τον λιγνίτη. Σε αυτήν την ηλικία συγχωρείται ένας ρομαντισμός και μια αφέλεια.

Αλλά οι καθοδηγητές τους δεν ξέρουν; Δεν αντιλαμβάνονται πως ο περιορισμός των λιγνιτικών μονάδων κάπως θα πρέπει να αντικατασταθεί; Ποια εναλλακτική μορφή ενέργειας προτείνουν; Ποια η θέση τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα αιολικά πάρκα;

Ή μήπως λόγω των ιδεοληψιών τους προτιμούν το σκοτάδι από τα αιολικά πάρκα.

Είναι γεγονός πως ο φανατισμός σε μιαν ιδέα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποβλάκωση. Είναι γεγονός πως η άκριτη επανάληψη συνθημάτων, συσκοτίζει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Τα προβλήματα δεν λύνονται με συνθήματα. Λύνονται με προτάσεις και δουλειά.

Είναι γεγονός πως η δογματική εκφορά λόγου, μετά βεβαιότητος, οδηγεί σε σκοταδιστικές αντιλήψεις. Σε αντιλήψεις που αντιστρατεύονται την επιστήμη και την κοινή πείρα.

Δεν προβληματίζει τους οικολόγους και τους ριζοσπάστες αριστερούς το παράδειγμα της Δανίας. Το προσπερνούν γιατί καταρρίπτει τις θέσεις τους. Έχουν μπροστά τους μια πραγματικότητα, ενώ αυτοί ζουν στον κόσμο τους.

Οι δύο νεαρές κοπέλες, με τον ενθουσιασμό της ηλικίας τους έδεσαν την οικολογία με την επανάσταση. Έδωσαν στις απόψεις τους για τα αιολικά, ιδεολογικό πρόσημο.

Μας υπενθύμισαν και αυτές, εκεί ψηλά στα Αγραφα, πως στρατευμένη οικολογία, Αριστερά και σκοταδισμός, βαδίζουν χεράκι-χεράκι.