Η εκλογική εικόνα στη Κοινότητα Κόρφου.


Στις 30/7/2018 με την ανάρτηση μου αυτή και αφού είχαν ανακοινωθεί οι προβλέψεις του νέου νόμου "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ"  για το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτιμούσα ότι στον Κόρφο είναι ώριμες οι συνθήκες για να επιχειρηθεί μια υπέρβαση της υπάρχουσας αυτοδιοικητικής πραγματικότητας και πρότεινα, να τολμήσουμε κάτι το οποίο δεν είναι ξένο στην αυτοδιοικητική λογική μικρών χωριών, κάτι που λειτουργούσε σε μεγάλο ποσοστό παλιότερα πριν τη εφαρμογή του Καλλικράτη, όταν υπήρχαν οι χιλιάδες κοινότητες σαν αυτόνομες αυτοδιοικητικές οντότητες.
Να κατεβάσουμε έναν μόνο συνδυασμό στον Κόρφο με τα εξής χαρακτηριστικά.
1. Θα συμμετέχουν υποψήφιοι ντόπιοι και μέτοικοι, σε αναλογία 3+3.
2. Πρόεδρος θα εκλεγεί ντόπιος.
3 Οι υποψήφιοι μπορούν και πρέπει να έχουν πολιτική ταυτότητα ίσως και κομματική, την οποία όμως θα "αφήνουν έξω από τα γραφεία της κοινότητας".
4. Θα υπάρξει κοινά αποδεκτό πρόγραμμα και διακήρυξη του συνδυασμού που θα δεσμεύει όλους απέναντι στους δημότες.
5. Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να δεσμεύονται από επιχειρηματικές υποχρεώσεις ούτε βεβαίως να εκφράζουν επιχειρηματικά συμφέροντα.
6. Οι υποψήφιοι δεσμεύονται ότι θα ενημερώνουν με όλα τα πρόσφορα μέσα τους κατοίκους θα κάνουν συνελεύσεις, και θα συζητούν τα προβλήματα του χωριού και τις ενδεικνυόμενες λύσεις, θα στηρίζουν συλλογικές - εθελοντικές ομάδες και προσπάθειες αλληλεγγύης των κατοίκων. 

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, η πρόταση αυτή συζητήθηκε, απ ότι γνωρίζω σε διάφορους κύκλους του Κόρφου, χωρίς όμως τελικά να υιοθετηθεί σαν λύση.

Διαμορφώθηκε μια λογική κυρίως από ντόπιους παράγοντες, να ξαναγυρίσουμε πάλι στη παλιά, πριν τον "Καλλικράτη" κατάσταση, όπου δυο συνδυασμοί, (με πολιτικούς όρους ο ένας δεξιός, ο άλλος κεντρώος), ανταγωνίζονταν για την προεδρική καρέκλα.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, έχουν ήδη διαμορφωθεί δυο συνδυασμοί σε αυτή τη λογική. Στον ένα θα είναι επικεφαλής  ο Γ. Τζετζούμης
και θα στηριχθεί  από τον Γ. Γκούμα, στον άλλο επικεφαλής θα είναι ο Γ.Πίτσας και θα στηριχθεί από τον Μ.Σπηλιώτη και Β. Σπαθη. Υπήρχε επίσης η σκέψη από τον Τ.Σκλία να κατεβάσει δικό του συνδυασμό, όμως τελευταίες πληροφορίες θέλουν να προσχωρεί και αυτός στο συνδυασμό  Τζετζούμη.
Και οι δυο κατεβαίνουν με τον μανδύα του "πολιτικά ανεξάρτητου", αλλά και "ανεξάρτητοι" από υποψήφιους δημάρχους... δηλώνοντας στήριξη κατά το δοκούν, ενώ φαίνεται με τη πρώτη ματιά, πως εκφράζουν μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ντόπιων.
Αυτή η διαμορφωθείσα κατάσταση  όμως, δεν παίρνει υπ όψιν της ότι στον Κόρφο κατοικούν σχεδόν κατά το ήμισυ μέτοικοι που πολλοί είναι και δημότες,  τους οποίους δεν μπορεί να εκφράσει μια τέτοια παραταξιοποίηση όπως και τους ιδιοκτήτες παραθεριστικής κατοικίας, που θέλουν τον Κόρφο να παραμείνει το όμορφο, γαλήνιο ψαροχώρι που γνώρισαν, με αρμονικές σχέσεις μεταξύ ντόπιων και μετοίκων. 
Γι αυτό ενθαρρύνεται από τη πλευρά μας το κατέβασμα και τρίτου συνδυασμού με τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παρά πάνω, και φαίνεται να έχει μεγάλη ανταπόκριση στους κατοίκους του Χωριού.
Προσωπικά (όπως ήδη έχω δηλώσει) δεν διεκδικώ καμιά αυτοδιοικητική θέση. Διεκδικώ όμως το δικαίωμα μου να έχω υπεύθυνο λόγο σαν δημότης της κοινότητας Κόρφου.

Γιώργος Βασιλειάδης