Πρόταση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Κόρφου.


Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, έγιναν ως γνωστόν, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και για πρώτη φορά ο πρώην δήμος Σολυγείας, ως μια δημοτική ενότητα του Δήμου Κορινθίας. Η αλλαγή του Καλλικράτη ευνόησε τον ήδη Δήμαρχο Κορίνθου που επικράτησε για ακόμα δυο συνεχόμενες θητείες στον ενιαίο πλέον Καλλικρατικό Δήμο Κορινθίων.

Απομένουν 9 μήνες λοιπόν μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές η προεκλογική διαδικασία έχει ξεκινήσει και ήδη έχουν υπάρξει τέσσερις υποψηφιότητες για τον δήμο, ενώ ο νέος εκλογικός νόμος ανοίγει τον ορίζοντα της αυτοδιοικητικής εκπροσώπησης, με την δυνατότητα ύπαρξης και συνδυασμών σε κοινότητες, ανεξάρτητων από τους συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν τη Δημαρχία.

Η εκτίμηση μου είναι, χωρίς να ξέρω ποιες είναι οι προθέσεις του Α. Πνευματικού για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, ότι έχει τελειώσει σαν δήμαρχος αφήνοντας πίσω του το "σύστημα Πνευματικού" σε κομμάτια, να διεκδικούν με νέα "πρόσωπα" ρόλο στα αυτοδιοικητικά της Κορίνθου.

Στις εκλογές του 2010 συμμετείχα ως υποψήφιος για την κοινότητα Κόρφου με την Κίνηση Πολιτών, με ένα και μόνο στόχο να σπάσει το δίπολο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μονοπωλούσαν μέχρι τότε τις υποψηφιότητες, με τους δήθεν ανεξάρτητους συνδυασμούς τους. Έγραφα λοιπόν τότε γι' αυτή μου την συμμετοχή:

"Ευτύχησα στον νέο Δήμο που προέκυψε από τον Καλλικράτη, και του οποίου είμαι δημότης, να υπάρχει ήδη από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων, μια πραγματικά ανεξάρτητη και αυτόνομη από κόμματα, κίνηση πολιτών, ενεργών, πολιτικοποιημένων, κομματικά ενταγμένων η όχι, σε κάποιο κόμμα, που όμως έχουν μάθει να συζητούν να συνδιαλέγονται και να δρουν μετακομματικά, για έναν συγκεκριμένο στόχο που αφορά τη νέα τους διευρυμένη πόλη, τη ζωή και τα προβλήματα των ανθρώπων της, την αρμονική και αειφόρο ανάπτυξη και συμβίωση περιβάλλοντος και ανθρώπων."

Με την ίδια λογική να με διακατέχει και σήμερα, η μέχρι τώρα εμπειρία από την 25χρονη διαμονή μου στο χωριό, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στον Κόρφο είναι ώριμες οι συνθήκες για να να επιχειρηθεί μια υπέρβαση της υπάρχουσας αυτοδιοικητικής πραγματικότητας και να τολμήσουμε κάτι το οποίο δεν είναι ξένο στην αυτοδιοικητική λογική μικρών χωριών, κάτι που λειτουργούσε σε μεγάλο ποσοστό παλιότερα πριν τη εφαρμογή του Καλλικράτη, όταν υπήρχαν οι χιλιάδες κοινότητες σαν αυτόνομες αυτοδιοικητικές οντότητες.

Να κατεβάσουμε έναν μόνο συνδυασμό στον Κόρφο με τα εξής χαρακτηριστικά.

1. Θα συμμετέχουν υποψήφιοι ντόπιοι και μέτοικοι, σε αναλογία 3+3.

2. Πρόεδρος θα εκλεγεί ντόπιος.

3 Οι υποψήφιοι μπορούν και πρέπει να έχουν πολιτική ταυτότητα ίσως και κομματική, την οποία όμως θα "αφήνουν έξω από τα γραφεία της κοινότητας".

4. Θα υπάρξει κοινά αποδεκτό πρόγραμμα και διακήρυξη του συνδυασμού που θα δεσμεύει όλους απέναντι στους δημότες.

5. Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να δεσμεύονται από επιχειρηματικές υποχρεώσεις ούτε βεβαίως να εκφράζουν επιχειρηματικά συμφέροντα.

6. Οι υποψήφιοι δεσμεύονται ότι θα ενημερώνουν με όλα τα πρόσφορα μέσα τους κατοίκους θα κάνουν συνελεύσεις, και θα συζητούν τα προβλήματα του χωριού και τις ενδεικνυόμενες λύσεις, θα στηρίζουν συλλογικές - εθελοντικές ομάδες και προσπάθειες αλληλεγγύης των κατοίκων. 

Εξυπακούεται ότι αυτή η πρόταση που είναι προσωπική και δεν έχω συζητήσει με κανέναν είναι ανοιχτή σε διάλογο, σε παρατηρήσεις και συμπληρώσεις.

ΟΧΙ δεν κάνω εισαγωγή για να δηλώσω κάποια υποψηφιότητα μου. Προσωπικά δεν διεκδικώ καμιά αυτοδιοικητική θέση. Διεκδικώ όμως το δικαίωμα μου να έχω υπεύθυνο λόγο σαν δημότης της κοινότητας Κόρφου.

Γιώργος Βασιλειάδης