ενα σχολιο για το ....."Και στην ούγια να γράφει ...Μπεγλίτης "



Διάβασα με μεγάλη προσοχή το σημερινό κείμενο που δημοσίευσε το  blog "Πολίτης της Κορινθίας", που αναφέρεται στην διαμόρφωση των νέων δήμων του Καλλικράτη για την Κορινθία.
Ομολογώ πως όλο το κείμενο  βρίθει από πληροφορίες για πολιτικές μηχανορραφίες, αυτοδιοικητικές επιδιώξεις, προσωπικές φιλοδοξίες, ίντριγκες, διαμαρτυρίες, χαμένους και  κερδισμένους δημάρχους,  γύρω από το ποιος δήμος θα παει με ποιον, πόσοι δήμοι τελικά θα διαμορφωθούν, και αν θα είναι τα επιδιωκόμενα σχήματα που ο κάθε δήμαρχος έχει στο μυαλό του.
Και σαν ρεπορτάζ Πληροφοριών καλά κάνει και τα παρουσιάζει έτσι ο "Πολίτης της Κορινθίας" .
Όμως εμείς οι ανώνυμοι πολίτες που τα διαβάζουμε , έχουμε άδικο να ανησυχούμε και να σκεφτόμαστε πως για μια ακόμα φορά, τα μεγάλα λόγια για εκσυγχρονισμό , για βελτίωση της ζωής μας , για πρόοδο και ανάπτυξη , έρχονται να γίνουν πρόσχημα για να βολευτούν κάποιοι , για να εξασφαλίσουν κάποιοι άλλοι, νέες τετραετίες δημοτικής εξουσίας, ενισχυμένης μάλιστα γεωγραφικά πληθυσμιακά και οικονομικά.  Που βλέπουμε άραγε το εαυτό μας μέσα σε αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται , όταν κυριαρχούν οτιδήποτε άλλο εκτός της λαϊκού συμφέροντος, της συμμετοχής των πολιτών και των οργανώσεων τους στην καθημερινή λειτουργία της αυτοδιοίκησης;; 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ακολουθει η αναρτηση του "Πολίτη της Κορινθίας" με τιτλο
Και στην ούγια να γράφει ...Μπεγλίτης !!
Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί ήδη ο χάρτης του Καλλικράτη για την Κορινθία, τον οποίο αποκάλυψε πρώτο το blog politis-news που προβέπει τελικά έξι δήμους προσθέτοντας στους πέντε ήδη γνωστούς Κορίνθου, Λουτρακίου, Ν εμέας, Κιάτου και Ξυλοκάστρου τον δήμο Βέλου και Βόχας. Όλοι συγκεντρώνουν τα πυρά τους στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη για τον οποίο υποστηρίζουν ότι επέβαλλε έναν δήμο στα μέτρα της γενέτεριάς του και τους στενού πολιτικού του φίλου Θόδωρου Λαμπρόπουλου. Και τούτο διότι αδυνατούν να βρουν μια λογική εξήγηση για την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού δήμου Βέλου και Βόχας. Πολύ δε περισσότερο αδυνατούν να βρουν τι είδους μεταρρύθμιση θα συντελεστεί με τον τρόπο αυτό όταν η Κορινθία θα έχει έξι δήμους οι τέσσερις εκ των οποίων θα έχουν πληθυσμό κατω των 20.000 (περίπου 17.000 ο δήμος Βελου Βόχας, 18.000 ο δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, 7.000 ο δήμος Νεμέας και οριακά 20.000 ο δήμος Λουτρακίου), με βάση τα στοιχεία της μελέτης του ΙΤΑ.
Όλα δείχνουν πως ειδικά στην Κόρινθο οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Υπάρχουν σκέψεις για σύγκλιση εκτάκτου διοικητικού συμβουλίου, όταν επιβεβαιωθούν και επίσημα οι πληροφορίες με σκοπό να παριατηθεί σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο σε ένδειξη διαματυρίας. Οι σκέψεις αυτές υπάρχουν όπως μάθαμε και σε συμβούλους της μειοψηφίας, αν και τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί. Αυτό που μοιάζει σίγουρο είναι πως θα παραιτηθεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Σταυρέλης, ο οποίος μάλιστα προϊδέασε σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή.



Πως φτάσαμε όμως στον έκτο δήμο;
Μέχρι και την Πέμπτη το μεσημέρι το σεναριο μιλούσε για πέντε δήμους, περίπου στον σχεδιασμό που είχε αποκαλύψει ο Πολίτης την Παρασκευή. Η νεμέα θα έμανε μόνη της ενώ οι ισχυρές παρεμβάσεις του Άγγελου Μανωλάκη υπέρ της σύνδεσης της Τενάς με την Κόρινο είχαν απομακρύνει το ενδεχόμενο να παει η Τενέα με τη Νεμέα. Έτσι η Νεμέα έμενε μόνη της και όλοι οι άλλοι δήμοι είχαν ξεκαθαρίσει. Κόρινθος με τενέα, Σολυγεία, Σαρωνικό και Ασσο Λέχαιο, Λουτράκι και Άγιοι θεόδωροι, Κιάτο με Βέλο Βόχα και Στυμφαλία και Ξυλόκαστρο με Φενεό και Ευρωστίνη.

Η σύσκεψη των στελεχών των δήμων Βέλου και Βόχας που έγινε την Τρίτη το βράδυ έφερε τη συνάντηση της τελευταίας στιγμής με τον Πάνο Μεγλίτη στο υπουργείο, συναντηση που σύμφωνα και με πληροφορέις απο άλλα blogs (Διογένης) έφερε την ανατροπή του χάρτη. Σύμφωνα με πηγή απο την Βόχα που μίλησε στον Πολίτη της Κορινθίας κατά την συνάντηση που έγινε ανάμεσα στους δύο δήμους την Τρίτη υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Λέγεται μάλιστα οτι επίτηδες οι διαρροές απο το υπουργείο εδιναν πέντε δήμους ώστε να υπάρξει αιφνιδιασμός την τελευταία στιγμή για να μην μπορέσει να γίνει καμία αλλαγή καθώς ο χάρτης μάλλον θα ανακοινωθεί την Δευτέρα, ίσως δε, διαρρεύσει στον Κυριακάτικο Τύπο.

Μεγάλος χαμένος είναι ασφαλώς ο δήμος Κορινθίων και προσωπικά ο δήμαρχος Αλ. Πνευματικός ο οποίος χρεώνεται όλη την αρνητική εξέλιξη. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου πολιτική ήττα καθώς δεν πέτυχε τίποτα απο οσα ζητούσε:
ΔΕΝ συνενώθηκε η Κόρινθος με το Λουτράκι
ΔΕΝ επεκτάθηκαν τα διοικητικά όρια του Δήμου
ΕΧΑΣΕ απόλυτα την μονομαχία στο μέτωπο που άνοιξε με τον Θόδωρο Λαμπρόπουλο
Το μόνο κέρδος για τον Πνευμαιτκό είναι ότι δεν χρεώνεται σε απόλυτο βαθμό την ήττα καθώς η συμμετοχή των άλλων παρατάξεων στην διαπαραταξιακή του επιτρέπει πλέον να μιλά για ήττα του Δήμου και όχι της Δημοτικής Αρχής, όπως είναι πραγματικά.
Ελπίζουμε δε να μην υλοιηθούν οι σκέψεις για παραίτηση όλου του δημοτικού συμβουλίου καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα ηρωοποιήσει τον δήμαρχο Κορινθίων.
Σύμφωνα πάντως με μία άλλη θεώρηση δεν αποκλείεται για όλη αυτή την απίστευτη πολιτική ήττα ο δήμαρχος Κορινθίων να έχει εξεσφαλίσιε ένα χρυσό χάπι. Δεν αποκλείεται δηλαδή να έχει διασφαλίσει απο τον Πάνο Μπεγλίτη την απόλυτή προσωπική του στηριξη στις επόμενες εκλογές για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την μάχη των εκλογών.

Στους μεγάλους κερδισμένους ασφαλώς ο Θόδωρος Λαμπρόπουλος, όχι μόνο επειδή έφτιαξε και πάλι έναν δήμο στα χέρια του και πιθανότατα θα εκλεγεί και πάλι δήμαρχος αν αποφασίσει να είναι υποψήφιος. Αλλά ακαι επειδή απέδειξε για μια ακόμα φορά πως δίκαια θεωρείται μία από τις κορυφαίες πολιτικές φυσιογνωμίες σήμερα στον νομό, με ιδιαίτερη ικανότητα να κινείται στο παρασκήνι κινώντας αόρατα αλλά με επιτυχία τα νήματα.
Κερδισμένος αναμενται πως θα είναι και ο Τάσος Χωρέμης ο οποίος πέραν από την σημαντική παρουσία που έχει στο Κιάτο παρουσιάζει μεγάλη δυναμική και στους δύο ορεινούς δήμος με τους οποίους συνενώνεται το Κιάτο. Αντίστοιχα καλή εικόνα έχουν, πάντως, λόγω της παρουσίας τους ως νομαρχιακοί σύμβουλοι και ο Θάνος Γεώργας και ο Κώστας Σπανός, αντίθετα ελάχιστες ελπίδες έχουν πλέον οι συνδυασμοί της Νέας Δημοκρατίας με όποιον επικεφαλής κι αν κατέλθουν.

Ο Πολίτης της Κορινθίας δικαιώθηκε στις περισσότερες εκτιμήσεις του και ειδικώς σε αυτήν που έλεγε εδώ και καιρό πως δεν υπάρχει είτε θέμα συνένωσης του δήμου Κορινθίων με τον Δήμο Λουτρακίου, είτε θέμα επέκτασης των διοικητικών ορίων. Κι όλα αυτά βέβαια κόντρα σε διάφορα παπαγαλάκια στην άλλη πλευρά του Ισθμού που μέχρι και την τελευταία στιγμή φώναζαν για τον κινδυνο συνένωσης ή αλλαγής των διοικητικών ορίων.