Κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1». Τι θα ισχύει για τον Κόρφο Κορινθίας.


Από μια πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε, προκύπτουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με αυτό που είχε γνωστοποιηθεί. Έτσι (όσον αφορά τον Κόρφο) αλλάζει ο καθορισμός των 500 κατοίκων για να καθορισθεί Κοινότητα που εκλέγει συμβούλιο. Ο νέος καθορισμένος αριθμός κατοίκων είναι 300, που σημαίνει ότι ο Κόρφος πλέον εκλέγει 5μελή συμβούλιο κοινότητας και πρόεδρο του συμβουλίου της κοινότητας.
Το σημαντικότερο όμως που προκύπτει από τον νέο νόμο, (αν τελικά ψηφισθεί ως έχει μέχρι τις 19/7 από τη βουλή ) είναι ότι δίνεται η δυνατότητα καταρτισμού συνδυασμού σε κάθε κοινότητα, ανεξάρτητα από τους συνδυασμούς που κατεβάζουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι.
Δηλαδή στον Κόρφο θα μπορούν να δημιουργηθούν συνδυασμοί υποψηφίων προέδρων και κοινοτικών συμβούλων, που δεν θα είναι απαραίτητα κάτω από την ομπρέλα του συνδυασμού των υποψηφίων δημάρχων της Κορίνθου, θα μπορούν να είναι ανεξάρτητοι συνδυασμοί από τον οποιοδήποτε δήμαρχο εκλεγεί. Βέβαια θα υπάρχουν και υποψήφιοι που θα είναι από ενιαίους συνδυασμούς υποψηφίων δημάρχων.
Η εκλογή θα γίνεται με ξεχωριστά ψηφοδέλτια για κάθε συνδυασμό με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ο κάθε συνδυασμός θα εκλέγει όσους κοινοτικούς συμβούλους συγκεντρώνει το μέτρο, ενώ πρόεδρος θα εκλέγεται από το σύνολο των κοινοτικών συμβούλων ένας από τους δυο υποψήφιους, του πρώτου και δεύτερου σε ψήφους, συνδυασμών της κοινότητας.
Από αυτά τα λίγα που είναι όμως αρκετά σημαντικά, προκύπτει ότι η τράπουλα των εκλογικών δεδομένων, ανακατεύεται πάρα πολύ....
 Το τι θετικό μπορεί να προκύψει είναι το ζητούμενο!!