Ας μιλήσουμε για πλατείες.

 


Της Βάννας Γούμενου

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου μας για την τοποθέτηση μνημείου του Αποστόλου Παύλου στην υπό ανάπλαση πλατεία ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ της Κορίνθου, ας μιλήσουμε λοιπόν σοβαρά για πλατείες.
Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας μια πόλη, πρωτίστως θυμόμαστε τις πλατείες της. Είναι ο κατ εξοχήν χώρος που ενσωματώνει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της πόλης. Είναι ο χώρος κίνησης – στάσης των πολιτών, ο συνδετικός κρίκος των δραστηριοτήτων, των κτιρίων, των σημείων και των ροών του δομημένου περιβάλλοντος. Είναι χώροι συνάντησης, διαμαρτυρίας, γιορτής, επανάστασης…, με διαφορετικά ερεθίσματα από εκείνα που χαρακτηρίζουν την αστική καθημερινή ζωή.
Ο σύγχρονος σχεδιασμός των πλατειών θα έπρεπε να έχει στόχο την επαναφορά τους ως λειτουργικά κέντρα, σημεία αναφοράς και κοινωνικής συνάθροισης. Οι αισθητικές παρεμβάσεις ή η τοποθέτηση γλυπτών σε αυτές θα έπρεπε να αναβαθμίζουν τον ευρύτερο αστικό χώρο, αντικατοπτρίζοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα της πόλης στην οποία ανήκει.
Η κορινθιακή (και δυστυχώς ελληνική) πραγματικότητα συνήθως μας διαψεύδει. Μετά από κάθε ανάπλαση οι πλατείες μας γεμίζουν τραπεζοκαθίσματα, τα παγκάκια καταργούνται (ή αυτοκαταργούνται αφού δεν υπάρχουν σκιερά μέρη), το χώμα καλύπτεται από μαρμάρινες ή τσιμεντένιες πλάκες, το πράσινο περιορίζεται, τα δέντρα ελαττώνονται ή δεν υπάρχουν καν (25 μεγάλα δέντρα από τα 150 παλιά εδώ στην νέα πλατεία ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ στην Κόρινθο). Επικρατεί σιγά - σιγά ένας συνδυασμός τσιμεντένιας και πλαστικής αισθητικής. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στη δική μας κεντρική πλατεία. Περιβολάκια τη λέγαμε, αλλά θα αργήσει πολύ να ξαναμυρίσουμε λουλούδι. Το φωνάζουμε από την παρουσίαση της ανάπλασής της, το βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, έτοιμη (όπως επισήμως λέγεται…) να παραδοθεί σε κάνα μήνα.
Και για να μην υστερούμε: τελικά μπερδέψαμε τα Περιβολάκια με προαύλιο εκκλησίας (αν και ούτε εκεί δεν συνηθίζεται το στήσιμο «λατρευτικών» θρησκευτικών μνημείων) και κοτσάρουμε ένα λατρευτικό μνημείο ως τοπόσημο ανάμεσα σε τόσα άλλα αγάλματα που ξεφύτρωσαν φύρδην μίγδην τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας. Παγκόσμια πρωτοτυπία λοιπόν κι σ’ αυτό. Μάλλον για να μην ξεχνάμε το πατριωτικοχριστιανικό μας ιδεώδες: Αφού οι Τούρκοι έκαναν την Αγία Σοφία τζαμί, ας στήσουμε μια πεντάμετρη αγιογραφία του Απ. Παύλου, να τους δείξουμε κι εμείς!

Άντε κ. δημοτικοί σύμβουλοι, συγχαρητήρια και εις ανώτερα!