Ο οικισμός του Καλαμιανού

 

 
 
Ο Κόρφος, Κορινθίας φιλοξενεί έναν ενδιαφέροντα προϊστορικό οικισμό. Το λιμάνι του ίσα που σώζεται, αφού το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από τα νερά. Από κοντά, έχει σχετικά μεγάλη έκταση - αρκετά στρέμματα - ενώ οι τοιχοδομές κάποιων κτιρίων υψήνονται ακόμα και 3 μέτρα με ογκόλιθους κυκλωπείων διαστάσεων!
Κατά τη διάρκεια της έρευνας από Καναδούς, εντοπίστηκαν εκτεταμένες σειρές αμμολίθου (beach-rock) σε μικρά βάθη, με ενσωματωμένα όστρακα κεραμεικής, που χρονολογούνται στην 3η και 2η χιλιετία π.Χ. Πρόκειται για τα όρια της ακτογραμμής της 3ης και 2ης χιλιετίας π.Χ., αντίστοιχα. Περαιτέρω πετρογραφικές αναλύσεις θα βοηθήσουν την επιβεβαίωση ή μη των εμπειρικών παρατηρήσεων, ενώ η ανάλυση της Γεωφυσικής διασκόπησης του βυθού πιθανώς θα διαφωτίσει τις αιτίες του καταποντισμού της ακτογραμμής (αρχαιοσεισμός;;;). Ο ηλικίας 4.000 - 5.000 ετών οικισμός μάλλον ήταν σύγχρονος με εκείνον στο Παυλοπέτρι, Ελαφόνησο ή λίγο κατοπινός και ίσως προγενέστερος των Μυκηναϊκών.
Πάντως, πολλοί τον θεωρούν δημιούργημα της Μυκηναϊκής Ελλάδας και μάλλον ήταν. Παρόλο που ο Κόρφος-Καλαμιανός δε φαίνεται να είχε ανάκτορο, πολλές απο τις κατασκευές του χτίστηκαν σε ανακτορικού στύλ αρχιτεκτονική, γεγονός που οδηγεί τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι ευγενείς ή αντιπρόσωποι του ηγεμόνα ίσως είχαν μείνει εδώ. Ίσως η τοποθεσία αποτελούσε ένα επίσημο φυλάκιο του ανακτόρου των Μυκηνών.
Ο Dr Pullen ανακάλυψε τα υπολείμματα του οικισμού το 2001 και παρουσίασε τα ευρήματά του στο ετήσιο συνέδριο του Archaeological Institute of America, το Ιανουάριο του 2008. Στη θέση έγιναν έρευνες και από τον Thomas Tartaron και την ομάδα του. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν υποβρυχίως στην ενδεχόμενη θέση του μυκηναϊκού λιμανιού αποκάλυψαν ένα σωρό λίθων και κεραμική της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (σύμφωνα με όρους απόλυτης χρονολόγησης η ΥΕΧ ξεκινάει στο Αιγαίο περίπου το 1700 π.Χ.).
Ο Tartaron γράφει πως ο "Καλαμιανός βρίσκεται κοντά σε υγρότοπο, σε σχετικό υψόμετρο που επιτρέπει την εποπτεία της γύρω περιοχής και τη θάλασσα και η παραλία του έχει σχετικά βαθιά νερά ιδανικά για παραμονή πλοίων".
Στην αεροφωτογραφία απεικονίζεται ο κόλπος του Κόρφου σε σχήμα τετραγώνου τέρμα δεξιά και αριστερά μια τετράγωνη χερσόνησος (ιδιαίτερα η "μύτη" πάνω της), όπου διακρίνεται ο προϊστορικός οικισμός του Καλαμιανού...