Λίμνη Βουλιαγμένη στην Κορινθία.


 

Πάσχα στο χωριό, και η πρόσκληση για την Περαχώρα μας φάνηκε ιδιαίτερα καλή και προσιτή φέτος, για πολλούς και διάφορους λόγους...! Ένας από αυτούς ασφαλώς η φωτογραφία και η κάλυψη κάποιων φωτογραφικών κενών που είχα από την περιοχή. Μεγάλη Παρασκευή πρωί με σύννεφα στον ουρανό, αποφάσισα να "κατέβω" 10 χιλιόμετρα από την Περαχώρα προς τη Λίμνη Βουλιαγμένη,  σε μια πολύ όμορφη διαδρομή ανάμεσα σε πευκοδάσος.


 

Η λίμνη στην ουσία ειναι λιμνοθάλασσα με μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. Το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα. Επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου από ένα πολύ στενό κανάλι που το πλάτος του δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα. Από το συγκεκριμένο άνοιγμα, η θάλασσα εισχωρεί στα νερά της λίμνης δημιουργώντας δίνες. Τα νερά της λίμνης είναι πολύ αλμυρότερα από αυτά της θάλασσας και ανανεώνονται κάθε έξι περίπου ώρες με το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης. Έχει παραλία με άμμο ενώ το καλοκαίρι δέχεται πολλούς επισκέπτες και παραθεριστές.



 Η λίμνη λέγεται ότι ονομαζόταν Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, όνομα που πήρε από την Γόργη κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στην λίμνη. Στην περιοχή κοντά στο στενό κανάλι της λίμνης έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ.