Εγκαίνια για το μονοπάτι "διάσχιση ρέματος Σοφικό- Αλμυρή."

 

Στην ηπειρωτική Ελλάδα,αλλά και σε πολλά νησιά,  υπάρχουν δεκάδες παλαιές ιστορικές διαδρομές και παραδοσιακά μονοπάτια τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί εξαιτίας της χρήσης των αυτοκινήτων.

Στην σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη αλλά και την ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών τουριστικών επιλογών σε πολλές περιοχές της χώρας μας υπάρχει η ανάγκη για την αξιοποίηση αυτού του σημαντικού στοιχείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με στόχο την προώθηση του περιπατητικού τουρισμού.

Με την συμβολή της εθελοντικής εργασίας, ξεχασμένες διαδρομές και μονοπάτια, έχουν επιστρέψει στην παλιά τους μορφή για να προσφέρουν στον επισκέπτη μια πιο άμεση και ουσιαστική επαφή με τη φύση και με την ιστορία των περιοχών που διασχίζουν. 


Για την Σολυγεία αυτό τον ρόλο έχει αναλάβει επάξια ο Ελληνικός Πεζοπορικός Όμιλος Σολυγείας (Ε.Π.Ο.Σ.) και το τελευταίο "έργο" του ειναι η διάνοιξη και σήμανση της διαδρομής Σοφικό - Ρειτό - Αλμυρή, που το μεγαλύτερο μέρος του γινεται στο ρέμα της Γκιόλεζας. 

Όπως περιγράφει ο ΕΠΟΣ:

 "Η διαδρομή ξεκινάει από το εκκλησάκι του Αγ.Νεκταρίου στην περιοχή "Πίουζα", στην είσοδο του χωριού Σοφικό από την παλαιά επαρχιακή οδό.
Αρχικά κινούμαστε για ένα χιλιόμετρο περίπου πάνω στο παλιό, αναλημματικό, σε πολλά σημεία, μονοπάτι που ένωνε το Σοφικό με το Ρειτό και την Αλμυρή, στη συνέχεια κατεβαίνουμε στο ρέμα της Γκιόλεζας στο οποίο θα κινηθούμε στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Η πορεία μέσα στο ρέμα-φαράγγι που περιβάλλεται από κάθετα τοιχώματα ύψους δεκάδων μέτρων θα μας προσφέρει μία σπάνια εμπειρία, ενώ διασχίζοντας την κοίτη, θα μας συντροφεύουν η παρθένα τοπική χλωρίδα με κουμαριές, πικροδάφνες ,ασπάλαθους, αγριοφυστικιές, αγριοτριανταφυλλιές κ.α. και θα μας αποζημιώσει με μυρωδιές, ρίγανης, φασκόμηλου, όπου μέσα από σκιερά και στενά περάσματα θα φτάσουμε στο Ρειτό. 

 Μετά από μικρή στάση θα συνεχίσουμε τη διάσχιση του ρέματος και η πορεία θα ολοκληρωθεί με το τελευταίο τμήμα του σε πυκνό δάσος χαλεπίου πεύκης. Η κατάληξη θα είναι στον προστατευόμενο υγρότοπο του Κοκκωσίου ,μοναδικής ομορφιάς υδάτινο οικοσύστημα, ένα σύνολο αποτελούμενο από μικρό ποταμό, λίμνες, όπου ενδημούν τα προστατευόμενα είδη, όπως το χέλι Anguilla Anguilla και ο μοναδικός παγκοσμίως Ζαχαρίας της Αλμυρής (Αphanius almiriensis)."

 

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 ο Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου, μαζί με τους Ε.Π.Ο.Σoλυγείας, και Ορειβατικό Λουτρακίου, διοργάνωσαν  τα εγκαίνια του καινούργιου μονοπατιού διάσχιση ρέματος Σοφικό- Αλμυρή. Παράλληλα διοργανώθηκε και ποδηλατική εξόρμηση σε διαφορετικές διαδρομές της Σολυγείας.

 Σημαντική ειναι η συμβολή σε όλα τα παραπάνω, της Εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας Σολυγείας , που με την εμπειρία και τον εξοπλισμό που διαθέτει, ειναι πολύτιμος αρωγός σε όλες τις δράσεις και εξορμήσεις των Συλλόγων.