Τη γαλάζια σημαία την "πήραμε" ας δούμε και τη γαλάζια πολιτική στην Υγεία!



Την γαλάζια σημαία την "πήραμε" στον Κόρφο και αυτό ειναι ενα θετικό στοιχείο που αναδεικνύει το γραφικό ψαροχώρι μας σαν τουριστικό και παραθεριστικό τόπο.

Πρέπει να επισημάνουμε, ότι μπορεί σε θέματα τουρισμού και προβολής να τα πηγαίνουμε καλά σε βασικά ζητήματα όμως, που αφορούν άμεσα την υγεία των κατοίκων υπάρχει υποχώρηση και αυτού του ελάχιστου που υπήρχε στο χωριό. Το μοναδικό φαρμακείο που με χαρά είδαμε να λειτουργεί πριν από δυο χρόνια έκλεισε, ενώ δεν έρχεται πλέον στο χωριό γιατρός ( μια φορά την εβδομάδα που ερχόταν), κυρίως για συνταγογράφηση. Όσοι δε, πηγαίνουν στο περιφερειακό ιατρείο Σοφικού για συνταγογράφηση εκεί τους παραπέμπουν στο φαρμακείο....

Αξίζει εδώ να δούμε την διοικητική διάρθρωση του συστήματος υγείας από το Κράτος για τη περιοχή μας όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου Κορίνθου:
Το Κέντρο Υγείας Λουτρακίου αποτελεί αποκεντρωμένη μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, με προβλεπόμενες 7 κλίνες. Το Κ.Υ. Λουτρακίου λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και μαζί με τα 5 Περιφερειακά Ιατρεία, εξυπηρετεί περίπου 30.824 πληθυσμό ευθύνης του, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Λουτρακίου-Περαχώρας, Σαρωνικού , Αγίων Θεοδώρων και Σολυγείας. Υπάρχουν τρεις (3) θάλαμοι βραχείας νοσηλείας στους οποίους νοσηλεύονται οι ασθενείς για λίγες ώρες. Στo Περιφερειακό Ιατρείο Σοφικού ανήκουν δυο Εξεταστήρια, του Αγγελοκάστρου και του Κόρφου.   Με βάση επίσης μια έρευνα που κάναμε στο Κ.Υ. Λουτρακίου προβλέπονται 11 θέσεις ιατρών, ενώ υπάρχει μια κενή θέση.

Μέσα σε ενα γενικότερο κλίμα υποβάθμισης της δημόσιας υγείας από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια ήρθε και ο covid19 να δώσει τη χαριστική βολή στο σύστημα, ειδικά για την Κορινθία, όπως διαβάζω:

"Τα αγροτικά ιατρεία που εξυπηρετούν κύρια κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, λειτουργούν 1-2 φορές το μήνα γιατί οι γιατροί τους εντάχθηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Δηλαδή αντί αυτές οι δομές υγείας να ενισχυθούν και να εξοπλιστούν ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία πρωτοβάθμια φροντίδα στους κατοίκους, υποβαθμίζονται ακόμα παραπάνω."

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, έως το τέλος του χρόνου καλούνται να αποχωρήσουν από το Νοσοκομείο Κορίνθου 60 επικουρικοί εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί για τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, περίπου το 1/3 του συνολικού προσωπικού του νοσοκομείου είναι συμβασιούχοι (επικουρικοί ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) και η αποχώρησή τους θα προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα γιατί στελεχώνουν βασικές δομές.

Την ίδια ώρα στην Βουλή έχουμε νέα νομοθεσία για την Υγεία,  ψηφίστηκε ο ν. 4931 που αναφέρεται  στον "Γιατρό για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις." 
Βέβαια, η πραγματικότητα την οποία όλοι ζούμε, ειναι διαφορετική για μια κυβέρνηση και ένα υπουργείο που βασικοί άξονες της πολιτικής τους είναι η ιδιωτικοποίηση, η υποχρηματοδότηση και η δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών υγείας!!

Όμως ας δούμε και το τι κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση ο Δήμος Κορινθίων για τους δημότες του σε θέματα υγείας. 
Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του και στο τομέα  Υγεία διαβάζουμε: η Κοινωνική Προστασία αναλαμβάνει:

⦁ Σχεδιασμό και υλοποίηση:
α) προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής που οργανώνονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλα Υπουργεία, το κόστος των οποίων βαρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Υπουργείου,
β) εκτάκτων προγραμμάτων δημόσιας υγείας, τα οποία εκτελούνται με έκτακτη χρηματοδότηση,
γ) προγραμμάτων δημόσιας υγείας που χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

⦁ Οργάνωση αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τις αντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες ειδικών προγραμμάτων για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, κατά τις ρυθμίσεις της παρ. 7 του άρθρου 14 του ν. 3172/2003 (ΦΕΚ 197 Α΄).
⦁ Προγραμματισμό Δράσεων Δημόσιας Υγείας, στην περιοχή ευθύνης του Δήμου στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία και άσκηση αρμοδιοτήτων, τοπικού χαρακτήρα του Υπουργείου Υγείας.
⦁ Έκδοση τοπικών υγειονομικών διατάξεων και λήψη μέτρων για θέματα δημόσιας υγιεινής, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.
⦁ Σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων πληροφόρησης των δημοτών για θέματα δημόσιας υγείας και προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής.
⦁ Τήρηση κανόνων υγιεινής των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
⦁ Ορισμό ιατρών προς εξέταση επαγγελματιών και εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη χορήγηση σε αυτούς βιβλιαρίων υγείας.
⦁ Ορισμό ελεγκτή γιατρού Ο.Γ.Α. για τα Ν.Π.Δ.Δ. του νομού.
⦁ Επιβολή κυρώσεων σε ιατρούς, οι οποίοι πωλούν φάρμακα χωρίς άδεια, καθώς και σε βάρος ιατρών και φαρμακοποιών για κατοχή ή πώληση δειγμάτων φαρμάκων.
⦁ Εφαρμογή προγραμμάτων σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για την καταπολέμηση λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων ζώων.
⦁ Έκδοση αποφάσεων δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
⦁ Έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών του τομέα δημόσιας υγείας.
⦁ Εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμών και η διενέργειά τους.
⦁ Διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας και προώθηση αυτής.


Έχει αναρτήσει δηλαδή ενα γενικό καθηκοντολόγιο που προκύπτει από τη νομοθεσία για τους ΟΤΑ, και πέραν αυτού καμία ενέργεια η έστω πρόβλεψη για δημοτικά ιατρεία ή Κέντρο Υγείας όπως έχουν και λειτουργούν άλλοι δήμοι.
Ααα...
Εκφράζει και ευχαριστίες προς τον κ. Ιδιώτη (βγάζοντας τις απαραίτητες φωτογραφίες)  για τη δωρεά ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε χώρο του Αγροτικού Ιατρείου Σοφικού, και θα συμβάλει στην άμεση αντιμετώπιση περιστατικών καρδιοαναπνευστικής ανακοπής και στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες της περιοχής μας.!!