Είδαμε «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στην Επίδαυρο.

 

 Το  να βρίσκεσαι στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου για να παρακολουθήσεις ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας,   ειναι μαγευτικό από μόνο του, πόσο μάλλον να απολαμβάνεις και μια θεατρική παράσταση που σε γεμίζει ανάμικτα συναισθήματα και οξύνει την αντιπαράθεση τους στον  διάλογο που ακολουθεί με τους φίλους σου, "επιστρέφοντας" στη σημερινή πραγματικότητα....

Στο ρόλο της Ιφιγένειας η Μαρία Πετεβή, μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της νεότερης γενιάς ηθοποιών. Αγαμέμνων ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κλυταιμνήστρα η Ιωάννα Παππά, Μενέλαος ο Άκης Σακελλαρίου, Αχιλλέας ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Στους ενοποιημένους, για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας, στους ρόλους του Πρεσβύτη και των Αγγελιοφόρων, ο Παντελής Δεντάκης. 

 «Στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», μια κοινωνία σε παρακμή θυσιάζει την Ιφιγένεια –και μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων- για έναν μάταιο και άδικο πόλεμο. Η «Ιφιγένεια» είναι η τραγωδία της Ιστορίας», αναφέρει σε μήνυμά του ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης.

Κάτι αντίστοιχο, θα έλεγα, γίνεται και στη δική μας παρακμάζουσα εποχή, με τη καταδίκη και "θυσία" χιλιάδων νέων  από τα εξουσιαστικά κέντρα, σε ανεργία, φτώχεια, εξαρτήσεις, προσφυγιά, πολέμους και θάνατο!!

Όλα αυτά  θα συμβαίνουν όσο υπάρχουν εκμεταλλευτικά πολιτικά συστήματα που βλέπουν τον άνθρωπο σαν αναλώσιμη μηχανή για να αυξάνουν την δύναμη και τον πλούτο των ελαχίστων που λυμαίνονται  την ανθρωπότητα!

 Γενικά η παράσταση δεν με ενθουσίασε, καλή η ερμηνεία της Ιφιγένειας ιδιαίτερα στον μονόλογο στο τέλος, τα σκηνικά δεν μου άρεσαν καθόλου, μουσική με κάποιες καλές στιγμές, ο χορός ικανοποιητικός, αρνητική για μένα η συνεχής"εθνικιστική" αναφορά στην Ελλάδα και στους Έλληνες...