Πήγαμε στα "Γυναικεία Γεφυρώματα" Σοφικού.

 

Το τελείωμα του καλοκαιριού μας επιφύλασσε εδώ στην Κόρινθο μια γιορτή με καθαρά γυναικεία οργάνωση, θεματολογία και εν πολλοίς παρουσία, που φυσικά διοργάνωσε ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Σολυγείας!! 

Υπό τον τίτλο  "Πολιτιστικά γυναικεία γεφυρώματα Σοφικό 2022", 20 γυναικείοι Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα παίρνουν πρωτοβουλία ενότητας, σύνθεσης και προοπτικής. Από τον Έβρο μεχρι την Πελοπόννησο, σπάνε τα σύνορα και έρχονται κοντά, επιχειρώντας κοινό βηματισμό και ενιαία έκφραση με στόχο την προβολή του πολιτισμικού πλούτου των περιοχών τους.

 Ειναι προφανές ότι η ενίσχυση της συλλογικότητας, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για γυναικείους συλλόγους, μόνο όφελος μπορεί να επιφέρει σε όλους μας και στο πολιτισμό. Ευχόμαστε να καθιερωθεί, να γίνει θεσμός,  να αποτελεί βήμα προβολής των πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων του κάθε τόπου.

Στα τριήμερα "γεφυρώματα" των γυναικών, επισκεφθήκαμε την πρώτη ημέρα το θέατρο Σολυγείας, όπου έγινε η παρουσίαση των Γυναικείων Συλλόγων ενώ ακολούθησαν τοπικοί παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σολυγείας.

Την δεύτερη ημέρα στον όμορφο καταπράσινο  χώρο του Ράντζου επισκεφθήκαμε τα εκθεσιακά περίπτερα των γυναικείων συλλόγων, παρακολουθήσαμε χορούς και τραγούδια, δοκιμάσαμε παραδοσιακές γεύσεις και θαυμάσαμε τα λαογραφικά εκθέματα και χειροτεχνίες. 


 

Έχοντας λοιπόν αυτήν την σχεδόν εξάωρη εμπειρία από τις εκδηλώσεις θα ήθελα να κάνω μερικές καλοπροαίρετες επισημάνσεις. 

Ειναι ηλίου φαεινότερο ότι μια τέτοια διοργάνωση (που σημειωτέον δεν είχε πολλές αστοχίες) απαιτεί πολλή δουλειά, κούραση και κόπο για την οργάνωση της, αρκετά χρήματα και φυσικά χορηγίες, κάτι που έγινε εξόφθαλμα ορατό σε όλους μας, από τον τρόπο "προβολής" των εκδηλώσεων, και από το "ενδιαφέρον"  πολιτικών, αυτοδιοικητικών, επιχειρηματιών κλπ. να προβληθούν μέσω των εκδηλώσεων αυτών! 

Θα ήθελα από αυτό το ισοζύγιο κερδισμένος να βγει ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ κάτι που δεν το διαισθάνομαι...!

Η παρουσία των ανδρών στις εκδηλώσεις ήταν εμφανώς πολύ μικρή όπως και η παρουσία των ντόπιων κατοίκων συγκρίνοντας με άλλες εκδηλώσεις.