Άργος, ένας αρχαιολογικός θησαυρός στη "σκιά" του κοσμοπολίτικου Ναυπλίου!

 

Στο ξεκίνημα του νέου χρόνου 2023, με  έναν λαμπρό ήλιο να κυριαρχεί  σε έναν καταγάλανο ουρανό, η απόφαση για μια κοντινή περιήγηση σε τόπους που δεν έχουμε επισκεφθεί μας φάνηκε ιδανική! Η επιλογή όμως για το που, δεν ήταν της στιγμής. Τον τελευταίο καιρό σκεφτόμουν πως τις επισκέψεις μου στην διπλανή από την Κορινθία Αργολίδα, μονοπωλούσε το Ναύπλιο και η Επίδαυρος, ενώ εκεί παραδίπλα, μια εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη από αρχαιολογική άποψη πόλη, το Άργος, είχε μείνει εκτός περιηγητικού ορίζοντα...., όταν μάλιστα υπάρχει και μια θαυμάσια διαδρομή μέσω της επαρχιακής οδού Χιλιομοδίου - Άργους (57 km) από τον Κόρφο Κορινθίας. Μια άνετη διαδρομή που διασχίζει τέσσερα χωριά Σοφικό, Αγγελόκαστρο, Λίμνες και Πρόσυμνα  σχεδόν χωρίς να συναντήσεις κανένα άλλο αυτοκίνητο !!

Η είσοδος στην πόλη του Άργους μετά από λίγο  σε ξενερώνει λίγο με την άναρχη πολεοδομική της δομή, όμως σχεδόν μαγικά ακολουθώντας την οδό Φείδονος βρήκαμε χώρο να παρκάρουμε το αυτοκίνητο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο,  και συνεχίσαμε πεζοπορώντας προς το κορυφαίο μνημείο της πόλης, το  Αρχαίο Θέατρο, χωρητικότητας 20.000 θεατών, που κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. αντικαθιστώντας το παλαιότερο γειτονικό θέατρο του 5ου π.Χ. Το 1829 χρησιμοποιήθηκε από τον Καποδίστρια για την 4η Εθνοσυνέλευση του νέου ελληνικού κράτους. Σήμερα στεγάζονται στο χώρο πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.(*) Παράπλευρα το Σαράπειο, και το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Τα καλά διατηρημένα ρωμαϊκά λουτρά με κομψές λεπτομέρειες μαρτυρούν την πολυτέλεια της πόλης κατά την αρχαιότητα.

Στη συνέχεια η περιπλάνηση στην Αρχαία Αγορά πλησίον του Αρχαίου Θεάτρου, που διαμορφώθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.  θα πάρει αρκετή ώρα. Στο χώρο έχουν ανασκαφεί Βουλευτήριο, που κατασκευάστηκε το 460 π.Χ. όταν το Άργος υιοθέτησε το δημοκρατικό πολίτευμα, Ιερό του Λυκείου Απόλλωνα και παλαίστρα, μεταξύ άλλων. (*)

Μας προκαλεί εντύπωση η εναλλαγή πάνω στον ίδιο γεωγραφικά χώρο, κατασκευών διαφορετικών ιστορικών περιόδων, αλλά όπως μάθαμε το Άργος θεωρείται η αρχαιότερη πόλη στην Ηπειρωτική Ευρώπη λόγω της ύπαρξης πολλών αρχαιολογικών μνημείων που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, όταν αποτελούσε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και μια από τις παλαιότερες στον Ελλαδικό χώρο. Η πόλη κατοικείται συνεχώς τουλάχιστον στην μορφή χωριού κατά τα τελευταία 7.000 χρόνια! (*)

Συνεχίσαμε τη βόλτα μας στο κέντρο της Πόλης στην σύγχρονη πλατεία Δημοκρατίας,  στην νεοκλασική αγορά που κατασκευάστηκε το 1889 , και τους στρατώνες του Καποδίστρια (1829), σημερινό  Βυζαντινό Μουσείο Άργους

 

Επειδή όμως πέρασε η ώρα,  θεωρούμε ότι οι επισκέψεις στο Άργος πρέπει να ειναι πιο συχνές, για να ολοκληρώσουμε τις επισκέψεις στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, αλλά και γιατί ειναι μια πόλη ζωντανή, με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και απ΄ότι διαπιστώσαμε με φθηνή αγορά.


(*) Βικιπαίδεια