Μυκηναϊκός Οικισμός Κόρφου-Καλαμιανού Κορινθίας

 

Έγινε πρόσφατα σήμανση από το υπουργείο Πολιτισμού στους χάρτες της Google, η ένδειξη "Μυκηναϊκός Οικισμός Κόρφου -Καλαμιανου". Υπάρχει επίσης και η παρακάτω περιγραφή:

"Στην περιοχή Κόρφου-Καλαμιανού Κορινθίας έχει εντοπιστεί από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών εκτεταμένος παράκτιος μυκηναϊκός οικισμός, τμήμα του οποίου έχει καταβυθιστεί.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος το 2009 πραγματοποιήθηκε αρχαιολογική-γεωφυσική έρευνα συνεργασίας της Ε.Ε.Α. με το Καναδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα στο θαλάσσιο χώρο. Η έρευνα αποσκοπούσε στο να συμβάλλει στη διασαφήνιση της μορφής της αρχαίας ακτογραμμής, της έκτασης του οικισμού, της ύπαρξης πιθανώς καταβυθισμένου μυκηναϊκού λιμένα, εν τέλει της σημασίας και της λειτουργίας του παράκτιου μυκηναϊκού οικισμού του Κόρφου-Καλαμιανού.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν εκτεταμένες σειρές αμμολίθου (beach-rock) σε μικρά βάθη, με ενσωματωμένα όστρακα κεραμεικής, που χρονολογούνται στην 3η και 2η χιλιετία π.Χ. Πρόκειται για τα όρια της ακτογραμμής της 3ης και 2ης χιλιετίας π.Χ. αντίστοιχα. Περαιτέρω πετρογραφικές αναλύσεις θα βοηθήσουν την επιβεβαίωση ή μη των εμπειρικών παρατηρήσεων, ενώ η ανάλυση της γεωφυσικής διασκόπησης του βυθού πιθανώς θα διαφωτίσει τις αιτίες του καταποντισμού της ακτογραμμής.

[Η έρευνα διεξήχθη υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Α.Γ. Σίμωσι, Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με συνδιευθυντές από καναδικής πλευράς τους γεωλόγους J. Boyce και E.G. Reinhardt, αναπληρωτές καθηγητές στη Σχολή Γεωγραφίας και Γεωλογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου McMaster (Τορόντο, Καναδάς) και με την επί τόπου εποπτεία της καταδυόμενης αρχαιολόγου Δ. Κουτσούμπα.]"


Χρηματοδότες: ΥΠΠΟΑ, Καναδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα