Ένα χρόνο μετά την προκήρυξή τους και αφού πέρασαν από σαράντα κύματα, υπεγράφησαν οι πρώτες έξι συμβάσεις για την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Δύο από αυτές αφορούν δήμους της Αττικής (Πεντέλη, Ραφήνα-Πικέρμι), ακόμα δύο… την περιφέρεια (Κορινθίων και Βέλου-Βόχας) και οι άλλες δύο περιοχές της χώρας (την Εύβοια και τη Χίο). Οι μελέτες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα τριών ετών.
Η κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων για το 70% της χώρας, ένα πρόγραμμα που ονομάστηκε «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» από τον μεγάλο Έλληνα πολεοδόμο, ξεκίνησε το 2021 και έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2026. Το φιλόδοξο εγχείρημα ανέλαβε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος το Τεχνικό Επιμελητήριο, ενώ τη χρηματοδότηση το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όσον αφορά τις 6 μελέτες που ανατέθηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες:• Η μελέτη για τον Δήμο Κορινθίων αφορά μόνο τις δύο από τις πέντε δημοτικές ενότητες του δήμου (Σαρωνικού και Σολυγείας).
• Η μελέτη της Χίου περιλαμβάνει και τα Ψαρά και τις Οινούσες.
• Στην Εύβοια προκηρύχθηκε η μελέτη του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Στους δύο πυρόπληκτους δήμους της Βόρειας Εύβοιας τα πολεοδομικά σχέδια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης.
Οι μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα καθορίσουν –με Προεδρικά Διατάγματα– χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, καθώς και τα μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Οι μελέτες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα τριών ετών, κατόπιν υποβάλλονται για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και αν αυτό δώσει το πράσινο φως εγκρίνονται μέσω προεδρικού διατάγματος.
πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ