Μονάδα αφαλάτωσης στον Κόρφο.

Από το δημοτικό συμβούλιο  της 19/6/23 προέκυψε και μια είδηση για το χωριό μας μια και οι τοπικοί "άρχοντες" αρνούνται να ενημερώσουν ! Ο Κόρφος θα ειναι μια από τις τρεις περιοχές του δήμου Κορινθίων που θα γίνει  εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης (προσφορά ιδιωτικού ιδρύματος) δυναμικότητας 100 m3/h. 

Συγκεκριμένα από τον δήμο αναφέρονται τα εξής:

"Το αίτημα προς το Βαρδινογιάννειο ίδρυμα ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο για την δημιουργία τριών μονάδων αφαλάτωσης στο δήμο Κορινθίων. Πρόκειται για έργα τα οποία περιλαμβάνονται στην σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Ιδρύματος και του δήμου, θέματα που έχουν τεθεί εδώ και μήνες ως προτεραιότητα από τον δήμαρχο Κορινθίων και πλέον βρίσκονται στην τελική ευθεία με την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών.
Οι μονάδες θα τοποθετηθούν στις Κεχριές (εντός του στρατοπέδου), στον Κόρφο  και στο Αμόνι  και θα συνδράμουν καθοριστικά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της λειψυδρίας, ενός φαινομένου παγκοσμίου που πλήττει και τον δήμο Κορινθίων."
Πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν στο Δ.Σ. δεν υπάρχει άλλη πληροφόρηση για τους όρους, τις δεσμεύσεις και διαβουλεύσεις της σύμβασης στους δημοτικούς συμβούλους, όπως μάθαμε από την κ. Τζέκου, πόσο μάλλον στους πολίτες....!
Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες η μονάδα αφαλάτωσης θα κατασκευαστεί στην είσοδο του χωριού στην άκρη της παραλίας όπου υπάρχει ο μπαζωμένος βιότοπος.
 Παρά το γεγονός ότι η μέθοδος της αφαλάτωσης μπορεί  να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού, δεν είναι άμοιρη επιπτώσεων. Το συμπύκνωμα της πυκνής άλμης επιστρέφει στη θάλασσα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αλατότητα του νερού σε αρκετή απόσταση από το σημείο εξόδου και να επηρεάζεται το θαλάσσιο οικοσύστημα. Επομένως απαιτείται πολύ προσεκτική μελέτη, ανάλογα με την περιοχή, που αφορά στη θέση του σημείου απόρριψης της άλμης. Επιπλέον, το αντλούμενο νερό προχλωριώνεται για την προστασία των μεμβρανών, το κόστος των οποίων είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Κατά συνέπεια τα αποπλύματα των μεμβρανών καταλήγουν στη θάλασσα μαζί με το συμπύκνωμα της άλμης, επιβαρύνοντας περισσότερο το θαλάσσιο οικοσύστημα.