Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας.

 


η κ. Μαρίκα Γεωργίου

 Όταν ένας άνθρωπος έχει ενα όραμα, πίστη και πάθος για να το πραγματοποιήσει και κυρίως όταν αυτό το όραμα δεν αφορά προσωπικό θέμα αλλά τοπικό, συλλογικό, τότε όλα είναι δυνατά!! Το Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας γίνεται γεγονός. Το όραμα για τη δημιουργία και λειτουργία του ήταν πολύ παλιό. Η ιδέα, η έμπνευση, η επιθυμία για το Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας έγιναν πράξεις από την Μαρίκα Γεωργίου όπου η δημιουργία μιας πολιτιστικής, ιστορικής εστίας ήταν σκοπός ζωής για εκείνη! 





Επειδή έχουμε επισκεφθεί αρκετά λαογραφικά μουσεία, και μάλιστα πολύ μεγαλύτερων πόλεων, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε πως πρόκειται για ενα σχεδόν ολοκληρωμένο θεματικά μουσείο, με 650 εκθέματα σε 6 θεματικές ενότητες, που αγκαλιάζει πολλές πτυχές της ζωής των κατοίκων. Την απασχόληση, την εργασία τον πολιτισμού τους, ενώ παράλληλα υπάρχουν και πλήθος από συγγραφικές εργασίες πάνω στα έθιμα, τα ιστορικά και τοπογραφικά στοιχεία της Περαχώρας,  στην πολύ καλά οργανωμένη και ενημερωμένη ιστοσελίδα του !!







Φυσικά όλη αυτή η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία και τη βοήθεια πολλών ανθρώπων που με αισιοδοξία και προπαντός με υπερηφάνεια και ξεχωριστή τιμή εργάστηκαν για πολύ καιρό για να «στηθεί» το μουσείο εκ του μηδενός. Χωρίς αυτούς και την ανεκτίμητη συνεισφορά τους με κάθε τρόπο στο συλλογικό έργο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το όνειρο της δημιουργίας του μουσείου.

Γνωρίσαμε και δια ζώσης, την κ. Γεωργίου  όταν μας υποδέχτηκε περιχαρής μ' ενα μεγάλο χαμόγελο και προθυμία να μας παρουσιάσει το πλούσιο εκθεσιακό υλικό του Μουσείου. Μας ανάφερε επίσης ότι   μετά από πολύ κόπο και αγώνα, μόλις πριν έναν χρόνο  παραχωρήθηκε το παλιό ανενεργό σχολείο  του χωριού για να λειτουργήσει σαν Μουσείο...και απ' ότι διαπιστώνουμε έχει γίνει εξαιρετική δουλειά αξιοποιώντας τον πλούσιο χώρο του παλιού σχολείου, ο οποίος αποδεικνύεται μικρός για να χωρέσει όλα τα εκθέματα !





Αξίζουν  πραγματικά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν και συμβάλλουν στη πραγματοποίηση και λειτουργία του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ!

 #laografiko_perahoras #museum