Νίκος Κουτουμάνος υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, .

 

«Ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ικανοποιηθεί κάθε σύγχρονη λαϊκή ανάγκη με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής, βλέπουμε συστηματικά η ζωή και τα δικαιώματα του λαού να υποβαθμίζονται» σημειώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Κουτουμάνος.
Ο Νίκος Κουτουμάνος γεννήθηκε το 1977 στην Καλαμάτα από γονείς αγρότες και μεγάλωσε στο χωριό Αλαγονία στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου. Φοίτησε στη σχολή Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας όπου πήρε ενεργό μέρος στους αγώνες του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, εκλεγμένος επί σειρά ετών στα ΔΣ του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου και της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας (ΣΤΕΓ). Παράλληλα ασχολήθηκε ενεργά με την αγροτική παραγωγή στον τόπο καταγωγής του, ενώ ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας (Έβρος, 2004) εργάστηκε σαν εμποροϋπάλληλος στην Καλαμάτα όπου πήρε ενεργό μέρος στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της πόλης μέσα από το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας μέλος του οποίου είναι μέχρι σήμερα. Εκλέχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Μεσσηνίας την περίοδο 2006-2010. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 εκλέχτηκε βουλευτής Μεσσηνίας με το ΚΚΕ. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Είναι Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πελοποννήσου, ενώ παλιότερα ήταν Γραμματέας των ΚΟ Αχαΐας, της Μεσσηνίας και μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και παλιότερα της ΚΝΕ.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Νίκου Κουτουμάνου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Ερ: Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ποια είναι η πρότασή σας για την επίλυσή τους;

Απ: «Όπως σε όλη την Ελλάδα η λαϊκή οικογένεια στενάζει από την διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων, των κερδών του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων. Η ακρίβεια, η ανεργία, η φοροληστεία, τα πετσοκομμένα δικαιώματα σε υγεία-παιδεία-πρόνοια κτλ, έρχονται να προστεθούν στο βαρύ λογαριασμό που στέλνουν στο λαό η Περιφερειακή αρχή και οι Δημοτικές αρχές της Πελοποννήσου. Αρχές που οι προτεραιότητες τους είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, η διαμόρφωση ευνοϊκών όρων για την κερδοφορία τους και η αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών ως κόστος. Γι’ αυτό και μέσω Αναπτυξιακού Νόμου, Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, μοιράζουν εκατομμύρια, πλειοδοτώντας μάλιστα, για το ποιος μοιράζει πιο πολλά και ποιος είναι πιο ικανός για αυτή τη μοιρασιά.
Σε αυτούς τους σχεδιασμούς δεν χωράνε η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική προστασία, ο αντιπυρικός σχεδιασμός, οι υποδομές προς εξυπηρέτηση του λαού, η στήριξη της αγροτικής παραγωγής με σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα, το ασφαλές οδικό δίκτυο χωρίς χαράτσια κτλ.
Εμείς λέμε ότι γίνεται και αλλιώς, με αλλαγή στις προτεραιότητες. Εμείς είμαστε η πολιτική απάντηση απέναντι στους εκλεκτούς του κεφαλαίου και των κομμάτων τους, σε κάθε Δήμο της Πελοποννήσου και στην Περιφέρεια. Το πρόγραμμά μας, οι θέσεις μας είναι δουλεμένες, δεν είναι ένα εργαστηριακό πείραμα. Νέο τεχνικό πρόγραμμα με έμφαση στα σχολεία, στην Προσχολική Αγωγή, στα ειδικά σχολεία, στις παιδικές χαρές, στους αθλητικούς χώρους. Στον καιρό που η ακρίβεια μαστίζει, δραστική μείωση των δημοτικών τελών. Να στηριχθεί το εισόδημα μην πληρώνοντας για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτά που λέμε γίνονται στην Πάτρα ήδη».

Ερ: Με δεδομένο ότι η ανάπτυξη μιας περιοχής παραμένει διαχρονικά το ζητούμενο, ποιο μοντέλο εκτιμάτε ότι θα εισέφερε περισσότερο στην επίτευξη αυτού του στόχου;

Απ: «Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η χρεοκοπία ενός μοντέλου που τα πάντα τα καθορίζει το κέρδος.
Ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ικανοποιηθεί κάθε σύγχρονη λαϊκή ανάγκη με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής, βλέπουμε συστηματικά η ζωή και τα δικαιώματα του λαού να υποβαθμίζονται. Το καλοκαίρι να καίγεται, στις βροχές να πνίγεται στις λάσπες και ενδιάμεσα να κινδυνεύει από τους σεισμούς. Βλέπουμε ένα κράτος ικανότατο και ταχύτατο όταν εξυπηρετεί τα θέλω των επιχειρηματιών, ενώ αργό και ανίκανο όταν πρόκειται για την προστασία του λαού και της περιουσίας του.  
Η πείρα όλης της Πελοποννήσου είναι χαρακτηριστική.  Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πρωτοπόρα στις αδειοδοτήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τώρα προεκλογικά όλοι έχουν κοινό τόπο την "Πράσινη Πελοπόννησο", τη μετατροπή της Πελοποννήσου σε ενεργειακό κόμβο.
Εδώ και μια 10ετία γέμισαν βουνά και κάμπους με αιολικά και φωτοβολταϊκά. Δόθηκαν απευθείας ενισχύσεις και επιδοτήσεις σε ομίλους που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή με την πολιτική της ΕΕ που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) με την απολιγνιτοποίηση διέλυσαν το Ενεργειακό Κέντρο της Μεγαλόπολης. Οι συνέπειες για τον λαό είναι γνωστές: Πανάκριβο ρεύμα για την λαϊκή οικογένεια, που κινδυνεύει με διακοπή.
Όσο κριτήριο της παραγωγής και της ανάπτυξης είναι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τόσο θα μένουν ανεκπλήρωτες και θα συνθλίβονται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας. Γι' αυτό πρέπει να ανοίξει ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης που θα αξιοποιεί και θα αναπτύσσει όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης με σκοπό την ικανοποίηση των διευρυνόμενων αναγκών, όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνικοποιημένα και θα σχεδιάζεται η παραγωγή γι' αυτό το σκοπό».

Ερ: Πρωτογενής τομέας και τουρισμός επαρκούν για την ανάπτυξη της περιοχής ή θα πρέπει να αναπτυχθούν και άλλες δράσεις, ώστε να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και να αυξηθούν τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες;
Απ: «Το θέμα είναι ποιος κερδίζει από την ανάπτυξη της περιοχής. Το σίγουρο είναι ότι δεν κερδίζουμε όλοι και σε αυτό υπάρχει πλούσια πείρα στο λαό της Πελοποννήσου.
Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι κλίνουν σε όλες τις πτώσεις το "Τουριστικό θαύμα". Ένα θαύμα πληρωμένο με 100αδες εκατομμύρια, από τα λεφτά του ελληνικού λαού: Για την τουριστική προβολή, τη στήριξη αεροπορικών εταιριών και tour operators, λιμάνια για κρουαζιερόπλοια, Μαρίνες για γιοτ, Υδατοδρόμια.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό δουλεύουν χωρίς συμβάσεις, τους μισούς μήνες του χρόνου, σε συνθήκες εντατικοποίησης. Χιλιάδες απασχολούμενοι και οικογενειακές επιχειρήσεις στενάζουν από την φορολογία του κράτους, των χαρατσιών των δήμων και την ακρίβεια. Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες της Πελοποννήσου δεν μπορούν να κάνουν διακοπές.
Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι μιλάνε για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και της αγροτικής παραγωγής στην Πελοπόννησο. Από την μία δίνουν στήριξη εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης. Μεσολαβούν για την εξασφάλιση πελατείας επιχειρηματικών ομίλων, μέσω ταξιδιών και της προβολής τους σε όλο τον κόσμο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων - ποτών, τυποποίησης κλπ καταγράφουν ρεκόρ με 100αδες εκατομμύρια κέρδη και τζίρους δις στην Πελοπόννησο.
Από την άλλη χιλιάδες αγρότες δίνουν μάχη επιβίωσης ενάντια στην αύξηση του κόστους παραγωγής, στην φορολογία του κράτους και στην ληστεία μεγαλεμπόρων - τυποποιητών. Με ευθύνη Περιφέρειας - Δήμων είναι ανύπαρκτα τα έργα υποδομής για αγροτική οδοποιία, τα αρδευτικά δίκτυα είναι εγκαταλελειμμένα και ελλιπή. Οι αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες στήριξης της αγροτικής παραγωγής είναι υποστελεχωμένες, ιδιωτικοποιημένες και ανίκανες να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες (πχ δακοκτονία). Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της διατροφής δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, με μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα».

 ΑΠΕ-ΜΠΕ