Ο χαρακτηρισμός της περιοχής του "εργοταξίου" στον Κόρφο...

 

Σχετικά με τον χώρο που έχει διαμορφωθεί σε εργοτάξιο στην παραλία του Κόρφου και μετά από τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται (λόγω μη επίσημης ενημέρωσης) για το ποιο ειναι το καθεστώς αυτής της έκτασης, κάναμε μια έρευνα  στο Ελληνικό Κτηματολόγιο -Κυρωμένοι δασικοί χάρτες και βλέπουμε πως πρόσφατα η συγκεκριμένη περιοχή ειναι χαρακτηρισμένη ως ΠΑ δηλαδή σύμφωνα με το υπόμνημα: ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ - ΜΗ ΔΑΣΙΚΕΣ.

 Αυτά προς υπεύθυνη ενημέρωση και άνευ σχολίων. 

Τώρα τι σημαίνει "μη δασικές περιοχές" και σε τι ιδιοκτησιακό καθεστώς βρίσκεται η περιοχή ειναι υπό διερεύνηση.

Αυτό που ξέρουμε όμως ειναι ότι με βάση τον νόμο 4607/2019, τα δικαιώματα του πολίτη σε αιγιαλούς και παραλίες ειναι πολύ συγκεκριμένα και μερικά από αυτά ειναι τα παρακάτω*.

1 Τι είναι, για τη νομοθεσία, αιγιαλός και παραλία;
Αιγιαλός είναι «η ζώνη ξηράς που βρέχεται από τη θάλασσα κατά τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της». Θεωρείται ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, που προστατεύεται από την πολιτεία η οποία το διαχειρίζεται σύμφωνα με τη φύση του και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του. Παραλία είναι η ζώνη της ξηράς που ξεκινά από τον αιγιαλό και «συνδέει» την ξηρά με τη θάλασσα. Το πλάτος της καθορίζεται (από το κράτος) σε τουλάχιστον 30 και μέχρι 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού, ενώ επιτρέπεται να είναι μικρότερο ανάλογα με τα γεωμορφολογικά στοιχεία κάθε ακτής και φυσικά, το δομημένο περιβάλλον.

2 Σε ποιον ανήκουν ο αιγιαλός και η παραλία;
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα, είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή ποταμό». Εξαίρεση επιτρέπεται μόνο για την εξυπηρέτηση επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

3 Υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες στη χώρα μας;
Όχι. Κάθε επιχείρηση που γειτνιάζει με παραλία οφείλει να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση των λουομένων (αν δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση) μέσω των εγκαταστάσεών της. Αν με κάποιο τρόπο μια επιχείρηση προσπαθεί να παρεμποδίσει την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία (με αποτρεπτικές πινακίδες, περιφράξεις ή φύλαξη) οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στην αστυνομία. Μοναδική εξαίρεση, οι λιγοστές οργανωμένες πλαζ για τις οποίες έχει θεσπιστεί εισιτήριο.

*από kathimerini.gr